Botanic Sanctuary Antwerp: uniek hotel op een unieke plaats

Een historisch gebouwencomplex op een site van 20.000 m2, 109 kamers, suites en spa suites verspreid over 5 historische gebouwen, 19 volledig geoutilleerde zalen voor conferenties, vergaderingen en evenementen met een totale oppervlakte van meer dan 2.450 m² en vier restaurants met sterrenchefs, een spa en een gym. Dat is in het ‘kort’ de omschrijving van het nieuw luxe hotel ‘ Botanic Sanctuary Antwerp’ dat momenteel in Antwerpen verrijst.

Historisch

De geschiedenis van Botanic Sanctuary Antwerp gaat terug tot 1238, toen het Sint-Elisabethgasthuis naar zijn huidige locatie verhuisde. De kapel en de gotische ziekenboeg kwamen in de 15e eeuw. Een tweede ziekenboeg, het altaar in de bestaande ziekenzaal en enkele woongebouwen volgden in de 16e eeuw. In de 17e eeuw kwamen daar nog de renovatie van het klooster en de pastorie bij, met aanpassingen in 1822. In de 16e eeuw legde apotheker Pieter Coudenberg een botanische tuin aan naast het ziekenhuis. Deze tuin, met ondermeer geneeskrachtige kruiden en planten, zou de voorloper worden van de huidige Antwerpse Kruidtuin. In de 19e eeuw kreeg de toen verloederde tuin onder impuls van de hoofdchirurg van het toenmalige ziekenhuis en zijn hoofdapotheker een nieuw elan. In 1950 werd de tuin geklasseerd en na verschillende uitbreidingen en toevoegingen aan het klooster, werden de eerste en bovenste verdieping in de jaren 1990 omgebouwd tot hotelkamers.

Leading Hotels of the World

Vastgoedontwikkelaar IRET Development verwierf een 99-jarige lease op het voormalige Elzenveld Hotel en Congrescentrum. Momenteel bouwt men er één van de meest spraakmakende hotels van de afgelopen decennia. Achter de oude muren van het voormalige klooster gaan eeuwen erfgoed schuil, het leven in een gemeenschap, een sanctuarium, genezing en troost. Botanic Sanctuary Antwerp wil dat gevoel van vrijheid en luxe terug opwekken. De lat wordt hoog hoog gelegd op vlak van sfeer, duurzaam design en innovatie. Met een investering van 55 miljoen euro, enkele sterrenchefs en zeker 100 voltijdse banen zou dat moeten lukken. Directeur Marc Alofs over het personeel: “ Het is één van de weinige voordelen van de coronacrisis, er is personeel op de markt. Nu bekend is wat en waar we naartoe willen met het volledige concept komen de spontane sollicitaties vlot binnen. Kandidaten met of zonder horeca ervaring, maar onze leidinggevenden op alle vlakken zijn zo gedreven en getalenteerd dat ze dat kunnen overbrengen op iedere werknemer.”  Botanic Sanctuary Antwerp wordt het eerste 5* superior hotel van Antwerpen en is tevens het eerste hotel van de stad dat lid is van Leading Hotels of the World.

Kamers, suites & spa suites

De 109 kamers, suites en spa suites die worden ondergebracht zijn verdeeld over vijf historische gebouwen: het klooster, de pastorie, Sint-Joris, Sint-Elisabeth en het oude Marnixhuis. De kamertypes gaan van Comfort, Deluxe, Junior Suites en Suites tot Botanic Spa Suites en Botanic Garden Suites. Geen twee kamers zullen identiek zijn. De unieke Botanic Spa Suites en Botanic Garden Suites bieden een individuele spa-behandelingsruimte aan in een serene omgeving, samen met een sauna en jacuzzi, en de allernieuwste fitnessuitrusting. Suites bieden tot 180 m² ruimte, de grootste hotelaccommodaties die momenteel te vinden is in Vlaanderen. Volgens directeur Marc Alofs werd er nog voor er sprake was van het coronavirus beslist dat de suites zullen  uitgerust zijn met luchtfilter- en ontsmettingssystemen, een zuurstofverrijkingssysteem en een luchtvochtigheidsregelaar. “Hierdoor worden allergenen zoals pollen, stof en andere gifstoffen uit de lucht geëlimineerd en worden ook meer dan 99% van alle virussen en bacteriën in de lucht gedood. Het systeem met geregistreerd handelsmerk biedt ook bescherming tegen elektrosmog en negatieve straling. Een hartslagreductie- en ontspanningssysteem, evenals aroma- en kleurentherapie verlagen het hartritme, wat moet zorgen  voor een diepe ontspanning en zalige nachtrust.” Het is maar één detail waar het hotel terecht fier op mag zijn volgens de directeur.

Botanic Spa

Sterrenarchitect voor spa’s Heinz Schletterer kreeg de opdracht om hét kuuroord van België te creëren, waar botanisch welzijn centraal staat. De tuin maakt integraal deel uit van de cultuur van de Botanic Spa. De 1.000 m² grote spa wordt verdeeld over drie verdiepingen en omvat onder meer een panoramisch zwembad van 18 m in een grote ruimte met een open haard, infraroodligstoelen, waterbedden en cocoonruimtes. Sauna in al zijn vormen, een business fitnessclub, huidverzorging, yoga, enz…. . Het toekomstgerichte gezondheidsconcept van de spa biedt een gezonde visie op het leven: de ziel genezen, de geest bevrijden, revitaliseren, de levensstijl aanpassen, de rijkdom van de natuur ontdekken en zich herboren voelen.  Een essentieel onderdeel van het spaconcept is de combinatie van acupunctuur en kruidentherapie, uitgevoerd door een team hooggekwalificeerde en ervaren therapeuten. Unieke monastieke methoden zullen kruidengeneeskunde, fytotherapie en voedingsadvies voor een holistische en complementaire benadering van de gezondheid combineren. 

De foyer van de spa en de lounge waar men kan rusten voor en na de behandeling op de eerste verdieping hebben elk hun vitamine- en kruidenbar met dranken, water en natuurlijke biologische supplementen die het immuunsysteem helpen versterken. In de Spa Bistro op de tweede verdieping kunnen gasten genieten van het uitzicht op het zwembad en de omgeving en van een spa-cuisine met superfoods, light gerechten en lokale gerechten met eventueel detox-opties.

Feesten en meetings

Botanic Sanctuary Antwerp huisvest ook het belangrijkste en grootste congrescentrum van Antwerpen. In de 19 multifunctionele vergaderzalen gecombineerd met state-of-the-art technologie en flexibele, uitnodigende salons zijn ontelbare mogelijkheden. Het Larix-auditorium telt maar liefst 325 m², is uitgerust met twee tolkencabines en een perfect geoutilleerde technische controlekamer. De 440 m² grote Sequoia Hall op de begane grond is de ultieme venue voor tentoonstellingen, evenementen en productlanceringen, en is zelfs voor auto’s toegankelijk. De historische 15e -eeuwse kapel vormt dan weer een opzienbarende locatie voor recepties, festiviteiten, huwelijksfeesten enz…. . Er zal intern een professioneel evenemententeam zijn dat kan  zorgen voor een zeer persoonlijke service. En dan zijn er nog gepersonaliseerde cateringmogelijkheden, weddingplanners, een unieke juweelontwerper, bruidsmake-up en hairstyling.

Top gastronomie


Ook voor het culinaire luik grijpt het in opbouw zijnde hotel heel hoog. Chef Gert De Mangeleer en zijn zakenpartner Joachim Boudens openen twee nieuwe restaurants bij Botanic Sanctuary Antwerp.  Het vroegere restaurant Hertog Jan uit Zedelgem heropent in een intieme setting met 12 couverts in het historische kader. De heren brengen ook een Antwerpse versie van Bar Burlot mee.

Jacob Jan Boerma, voormalig driesterrenchef en eigenaar van De Leest in Nederland, opent samen met Thomas Diepersloot zijn ‘Fine fleur’ restaurant op de site. De Antwerpse, voormalige sterrenchef Wouter Van Tichelen opent ‘ The Botanic Restaurant’ met het allerbeste wat de Belgische keuken te bieden heeft. The Botanic Restaurant krijgt als uniek kader de serre van de kloostertuin. De historische wijnkelder telt drie compartimenten en biedt een intieme locatie voor  een aperitief of voor whisky- of wijnclubbijeenkomsten. Catering voor meetings & evenementen komt onder supervisie van Johan Van Raes, voormalig chef van het Antwerpse, met Michelinster bekroonde restaurant The Glorious.

Om het plaatje rond te maken komt er ook nog de Botanic Bar. Het moet een plaats worden om

elkaar te ontmoeten, te nippen aan een cocktail, de hele dag door te genieten van heerlijke

fingerfood en te luisteren naar livejazz. Jurgen Lijcops, de eigenaar van Bar Burbure en voormalig eigenaar van The Glorious in Antwerpen, zal leiding geven aan het Food & Beverage team bij Botanic Sanctuary Antwerp. Of dat niet teveel culinair talent is op een plaats? Alofs, hierbij volmondig bijgestaan door zijn sterrenchefs: “ De restaurants en eigenlijk het volledige F&B gebeuren kunnen een internationaal mekka worden voor culi-freaks. Vergeet niet dat aan de ingang van de Kruidtuin ook nog het met een Michelinster bekroonde restaurant Het Gebaar, onder leiding van bekende patissier en sterrenchef Roger van Damme ligt. Driesterrenchef Sergio Herman vestigde zich om de hoek met Le Pristine en zijn Frites Atelier. Dat alles kan mensen, ook van buiten het hotel aantrekken van verschillende signatuur.” Marc Alofs is vlug om er aan toe te voegen: ”Wie hier vier dagen op hotel blijft kan iedere dag in een ander restaurant op de site gaan eten. De chefs zullen niet voor elkaar willen onder doen, ze zullen gezamenlijk het niveau doen stijgen.”

Marc Alofs en Stéphanie Stulens

Om het dagelijkse beheer voor Botanic Sanctuary Antwerp in goede banen te leiden werden Marc Alofs en zijn echtgenote Stéphanie Stulens aangeworven, beiden met een uitgebreide ervaring in luxe hotel exploitatie. Met meer dan 25 jaar ervaring in de hospitality sector, onder meer bij vijfsterrenhotels in Atlanta (VS), Maastricht (NL), Wenen (A) en Lanaken (BE), vervoegde Marc Alofs IRET Development als Managing-Director van Botanic Sanctuary Antwerp.

Van 2009 tot 2020 was Marc Managing Director bij Relais & Chateaux La Butte aux Bois in Lanaken, waar hij verantwoordelijk was voor de succesvolle planning en uitvoering van de commerciële en operationele strategieën evenals voor het beleid. In 2016 begon dit hotel aan een groot uitbreidingsproject en in mei 2017 werd de ecochique Spa Retreat La Forêt geopend. Het was ook onder zijn leiding dat culinair Restaurant La Source niet één (2013) maar zelfs twee (2017) Michelinsterren kreeg. Domaine La Butte aux Bois is uitgegroeid tot een toonaangevend 5* superior hotel met een bekroond restaurant en is nu een van de meest gerenommeerde lifestyle- en gastronomische hotels van België.

De toekomstgerichte visie van Marc komt tot uiting in zijn betrokkenheid bij de volgende generatie horecaprofessionals, met name in zijn werk als examinator aan de Hoge Hotelschool Maastricht.

“Ik ben blij dat ik in deze spannende tijd bij IRET Development aan de slag kan als Managing Director voor Botanic Sanctuary Antwerp, nu het hotel een bestemming op zich wordt en het Antwerpen op de internationale kaart zet voor de veeleisende reiziger”, zegt Alofs. “Ik ben ervan overtuigd dat luxe steunt op ervaring en kijk ernaar uit om samen met mijn team van Botanic Sanctuary Antwerp een epicentrum van gastvrijheid en een wereldwijde benchmark voor uitmuntendheid te creëren.” De jovialiteit en de dynamiek van de directeur en zijn vrouw Stéphanie ondersteunen alvast die gastvrijheid.

JAVE

Foto: Botanic Sanctuary Antwerp

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*