Accor kondigt overlijden aan van medeoprichter Gérard Pélisson

Met groot verdriet kondigt Accor het overlijden aan van Gérard Pélisson, medeoprichter van Accor, die op 6 maart 2023 op 91-jarige leeftijd is overleden, omringd door zijn dierbaren. Gérard Pélisson was een iconische pionier die, samen met medeoprichter Paul Dubrule, een moderne benadering van de Franse gastvrijheid inspireerde op een moment dat deze klaar was voor nieuwe ideeën.

Tijdens Les Trente Glorieuses, de naoorlogse bloei van Frankrijk, ontstond er een nieuwe, modernere wereld die het gezicht van reizen veranderde. Geïnspireerd door de Amerikaanse manier van leven in de jaren 1960, namen Gérard en Paul een gedurfde aanpak om hun visie van een Franse onderneming van wereldklasse tot leven te brengen.

Gérard Pélisson, die zijn technische achtergrond en een ontluikende carrière bij IBM opzij zette, greep een kans die de basis zou leggen voor het huidige Accor. In 1967 vestigde hij samen met Paul het allereerste moderne, gestandaardiseerde hotelbedrijfsmodel met de oprichting van Novotel in Lille Lesquin. Het Novotel-model was een revolutionair concept dat zijn tijd ver vooruit was. Het bood gasten een moderne slaapkamer met eigen badkamer en bureau, een grillrestaurant, zwembad en ontbijt, allemaal voor één prijs. Iets wat de meeste hotels in die tijd niet boden.

Als scherpzinnig zakenman zocht Gérard hardnekkig naar mogelijkheden om de portefeuille van de Groep uit te breiden. Meer dan 40 jaar lang waren hij en Paul een voorbeeld van gedrevenheid en vastberadenheid in hun streven naar uitmuntendheid, waarbij ze belangrijke mijlpalen bereikten: de oprichting van ibis in 1974, de aankoop van Mercure in 1975 en Sofitel in 1980; het leiden van de fusie met Jacques Borel in 1982; de lancering van Formule 1 in 1985; de integratie van Lenôtre in 1990 en de overname van Compagnie Internationale des Wagons-Lits et du Tourisme in 1991. Deze acties zouden de hoekstenen worden van de Accor-groep.

Sébastien Bazin, Voorzitter en Chief Executive Officer van Accor, zei: “Gérard Pelisson was een ondernemer bij uitstek. Een ware revolutionair in onze sector die, samen met Paul Dubrule, van Accor een wereldmacht heeft gemaakt om rekening mee te houden. Met moed en vastberadenheid daagden zij onbevreesd conventies uit, vonden zij gastvrijheid opnieuw uit en veranderden zij voor altijd het traject van de sector, met een wereldwijde impact. De nalatenschap van Gérard leeft voort bij Accor en we zullen allemaal trachten zijn gedurfde geest te omarmen, zijn streven naar uitmuntendheid en zijn passie voor zaken te weerspiegelen. Zijn visie en hart zullen voor altijd bij ons zijn!”

De Groep betuigt haar oprechte deelneming aan zijn dierbaren en meer in het bijzonder aan zijn neef, Gilles Pélisson, die 17 jaar voor Accor heeft gewerkt, waarvan vijf jaar aan het hoofd van de Groep.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*