Slimme tv’s

In de hotellerie draait alles rond gastvrijheid. Digitale hoteltelevisies dragen daar toe bij. Moderne tv’s zijn immers enorm veelzijdig. ‘Slimme’ hoteltelevisies zijn natuurlijk nog steeds bedoeld om tv-programma’s uit te zenden, maar digitale beeldbuizen kunnen veel meer. Door de interactieve mogelijkheden kunnen gasten informatie en entertainment binnenhalen, wat hun verblijf in het hotel nog aangenamer maakt. Hoteliers kunnen met ‘smart tv’s’ dan weer kosten besparen. Digitale hoteltelevisie biedt dus meerwaarde aan hotels.

Televisie kijken

Een hoteltelevisie is natuurlijk in de eerste plaats gemaakt om ervoor te zorgen dat de gasten ontspannen televisie kunnen kijken. Een goede beeld- en geluidskwaliteit is hierbij een must. Bepaalde televisieschermen en/of televisies willen een ‘bioscoop-effect’ nabootsen. 

Studies wijzen uit dat een breed aanbod aan reguliere tv-zenders bij de gasten nog steeds gewaardeerd wordt. Daarnaast kan de hotelier dit basisaanbod gemakkelijk uitbreiden met gespecialiseerde themazenders. De meeste hoteltelevisiesystemen kunnen ook op maat van het hotel gemaakt worden. Dat maakt flexibiliteit inzake de zenderpakketten mogelijk. Hoteliers kunnen dan zenders aanbieden in functie van hun cliënteel.

Verder zijn er mogelijkheden om betaaltelevisie, video on demand, diensten als uitzending gemist, Netflix ed aan het televisiesysteem te koppelen.

Interactieve tv

Een moderne gast verwacht echter meer van de televisie op zijn hotelkamer. Zo wil hij op zijn hoteltelevisie ook video’s kunnen streamen, You Tube-filmpjes bekijken en zijn handapparaten (devices) kunnen afspelen. Met andere woorden: hoteltelvisies moeten interactieve mogelijkheden bieden. Tv’s worden steeds meer gebruikt om op het internet te gaan.  Hiervoor ligt er op de kamer vaak een draadloos klavier ter beschikking. Het systeem is zo opgevat dat privacygevoelige informatie, zoals inlogcodes na gebruik direct gewist worden. Soms worden tv’s ook uitgerust met accespoints, zodat gasten steeds een sterk wifi signaal hebben op de kamer.

Belangrijk wordt ook de interactie met de smartphone, tablet of laptop. Hiervoor worden apps gebruikt. Op die manier krijgt de gast de mogelijkheid om zijn eigen content van zijn  apparaten op de hoteltelevisie af te spelen. Meestal wordt de content (foto, film, muziek enz) via DNLA naar de tv gestreamd. Soms is ook screen mirroring mogelijk, waarbij je dan wat er op het scherm staat naar je apparaten kunt streamen. Verder is ook Smartview mogelijk, waarbij de gast op de tablet of smartphone kan zien wat er zich op televisie afspeelt. Ook kan het eigen apparaat dan gebruikt worden als afstandsbediening. 

Televisie als hoteldienst-verlening

Het digitale hoteltelevisiesysteem zorgt voor extra diensten en procesverbeteringen in het hotel. Een gast wordt persoonlijk verwelkomd op zijn hotelkamer via het tv scherm. Verder kunnen gasten via de televisie in hun hotelkamers uitchecken. Dat bespaart de hotelbedienden tijd. Uiteraard kan de gast in zijn hotelkamer ook betaalzenders raadplegen en afrekenen. Roomservice is eventueel ook mogelijk via dit systeem. De gast vinkt op tv aan wat hij wil eten en drinken en stuurt de bestelling via de tv rechtstreeks door naar de keuken. Hierdoor wordt het hele proces geautomatiseerd.

Auteur en foto’s Peter Van Oyen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*