Koffie- of espressomachines

Veel hotelgasten kunnen wel een kopje koffie (het befaamde ‘bakje troost’) op hun hotelkamer appreciëren. In ieder geval blijkt uit onderzoek dat een koffie- of espressomachine één van de favoriete faciliteiten is die een gast op zijn hotelkamer wil zien. Investeren in dergelijke toestellen lijkt dan ook aangewezen. Maar waar moet je op letten om dergelijke apparaten aan te schaffen? Enkele aankooptips.

Gebruiksgemak

Belangrijk is het gebruiksgemak van het espressoapparaat. De gast wil op zijn kamer wel een kop koffie, espresso en eventueel cappuccino of latte macchiato zetten, maar het moet wel een makkie zijn. Geen ingewikkelde toestellen, maar snelle en gebruiksvriendelijke machines zijn de boodschap.

Kies het juiste -espresso-apparaat

De hoteluitbater moet nadenken wat men verwacht van de koffie- of espressomachine. Een snelle kop koffie, espresso of cappuccino zonder al te veel moeite? Dan is een volautomatische espressoautomaat de juiste keuze. Populair zijn ook de pistonmachines of halfautomaten. Verder kan men ook opteren voor een ‘gewoon’ koffiezetapparaat, al is dat in een hotelkamer misschien minder aangewezen. Of speelt design een rol? Dan zijn er ook tal van mogelijkheden. Het moge duidelijk zijn dat voorkeuren, verwachtingen en functionaliteiten een grote invloed hebben op de keuze van het type espressoapparaat. 

Espressomachine met -koffiebonen, cups of -gemalen koffie

Koffiezetapparaten die draaien op koffiebonen maken in principe de beste koffie, omdat vers gemalen koffie nu eenmaal een betere smaak geeft dan gemalen koffie. Maar dit is niet altijd praktisch. Een alternatief is werken  met koffie cups of capsules. Espressoapparaten met koffiecups zijn enorm populair op de hotelkamer. Voordeel is dat je voor de gasten ook diverse koffiesmaken kunt aanbieden. 

Keuze merk

De keuze voor een bepaald merk is subjectief. Soms wordt er gesuggereerd om Italiaanse koffiezetapparaten of espressomachines aan te schaffen, wanneer je wil dat de gasten op hun kamer  echte Italiaanse koffie kunnen proeven. Espressoapparaten van Italiaanse merken zouden garant staan voor de echte espressosmaak. Andere beweren dat andere apparaten ook goede koffie kunnen zetten. Je kan ook kiezen voor de keuze van koffieproducenten of -leveranciers, die meestal samenwerken met espressofabrikanten die apparaten hebben die geschikt zijn voor de koffie van die koffieproducent. 

Soms ontwikkelen ze hun eigen koffiezetapparaten, zoals Rombouts, dat werkt met Oh -Espresso-toestellen in eigen beheer. Dit apparaat maakt gebruik van de 1,2,3 technologie: een eenvoudig en efficiënt systeem met espressodosissen. Het toestel is voorzien van een makkelijk te plaatsen waterreservoir met zichtbaar niveau. Om espresso te zetten brengt de gast gewoon een Oh Espresso®-dosis verticaal in en kiest hij met de keuzeschakelaar de sterkte van de espresso. Een draai aan de knop… en de espresso wordt al gezet. 

Nestlé Professional biedt onder de noemer Nescafé volautomatische espressomachines van Milano aan, voorzien van de nieuwste innovaties. Ook deze machines worden gemaakt in eigen beheer. De meeste espressomachines zijn eerder voor kantoren en voor op de werkvloer. De productlijn Dolce Gusto is geschikter voor de hotelkamer en combineert een stijlvol design met de heerlijke smaak van koffie.  Het aanbod bestaat uit zes verschillende machines. Het nieuwste model is de Drop, gebaseerd op de druppel espresso of koffie die tijdens het inschenken omhoog komt in het kopje.

Auteur en foto’s: Peter Van Oyen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*