Hotel Les Tanneurs de Namur

Hotel Les Tanneurs de Namur is een begrip geworden in de hoofdstad van Wallonië. Het viersterrenhotel heeft de vroegere rosse buurt een nieuw leven gegeven. Het is een succesverhaal, eertijds geschreven door een koppig man, die vond dat de geschiedenis van de Naamse leerlooiers niet verloren mocht gaan. Hotel Les Tanneurs de Namur begon eigenlijk als een ‘guitenstreek’, om het stadsbestuur een hak te zetten. 

Hotel Les Tanneurs de Namur ligt in de Rue des Tanneries, in  het oude centrum van de stad. Om er te geraken, moet je nog steeds nauwe en sombere straatjes doorkruisen. Nog niet zo heel lang geleden had deze buurt geen al te beste reputatie. De straat en de naam van het hotel verwijzen naar de vele leerlooiers die hier tot na de eerste wereldoorlog actief waren. Maar de kleine bedrijfjes verdwenen of verkasten naar de rand van de stad. De buurt verpauperde en prostituees namen de plaats van de leerlooiers in. De meeste huisjes verkommerden en werden onbewoonbaar verklaard. 

Guitenstreek

Begin jaren ’80 wilde de stad Namen de ganse wijk saneren, door de huisjes af te breken om ruimte te maken voor een enorme parking. Dat was echter niet naar de zin van advocaat Bouvier. Die vond dat de 17e-eeuwse leerlooiershuisjes een historische waarde hadden. Hij wilde de huisjes behouden als eerbetoon voor de leerlooiers. Hij kocht daarom de vervallen panden één voor één op en begon met de renovatie. Hiermee zette hij een lelijke streep door de plannen van de stad. Een ‘guitenstreek’ (une Espièglerie) noemde de advocaat het zelf. 

Op een bepaald ogenblik was de familie Bouvier eigenaar van maar liefst 15 kleine huisjes. Maar oorspronkelijk had de familie geen flauw benul wat ze met die kleine voormalige leerlooiershuisjes moest aanvangen. Tot op het ogenblik dat men eraan dacht om de pandjes met elkaar te verbinden. En toen bleek het amalgaam zich best te lenen voor een hotel. En zo werd het geheel omgeturnd tot het Hotel Les Tanneurs de Namur. 

Labyrint

Vandaag telt Hotel Les Tanneurs de Namur 35 kamers, die als in een labyrint verspreid liggen over de verschillende panden. Geen enkele kamer is dezelfde en vaak moet je heel wat trappen op en af om jouw kamer te bereiken. De kleinste kamertjes heb je al vanaf 55 euro per nacht. In de grote suites met jacuzzi betaal je iets meer dan 200 euro. 

Het mag gezegd dat de architecten erin geslaagd zijn om modern comfort te integreren in de oude structuren en elementen die volledig behouden werden. Zo zorgen de houten balken voor charme en warmte en contrasteren de bakstenen muren mooi met moderne kleuren.

Twee restaurants

Het hotel heeft ondertussen ook twee restaurants gekregen. In het gezellige Le Gril des Tanneurs heerst een ongedwongen sfeer en kan je enorme stukken vlees verorberen aan democratische prijzen. Restaurant L’Espièglerie brengt een gastronomische keuken en gaat door het leven als één van de beste eethuizen van de stad. Met de veelzeggende naam L’Espièglerie (‘guitenstreek’) geeft het management meteen ook een knipoog naar de stad Namen. Wat ooit begon als een ‘guitenstreek’, is vandaag dus het viersterrenhotel Les Tanneurs de Namur geworden met een uitstekende keuken en twee restaurants. 

Auteur en foto’s: Peter Van Oyen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*