Hotel Ariane Ieper

Hotel Ariane is een sfeervol viersterrenhotel nabij het stadscentrum van Ieper, waar vooral Engelse toeristen over de vloer komen, waardoor er hier een heel eigen en ietwat aparte sfeer hangt. Maar ’s middags wordt het restaurant van dit hotel vooral door Ieperlingen bezocht, die voor een flink deel door het populaire lunchmenu aangelokt worden. En in de loop van deze winter zullen alle 62 kamers grondig vernieuwd worden.

Hotel Ariane (www.ariane.be) is een levendige plek aan de noordkant van de historische stadskern van Ieper, die na de Eerste Wereldoorlog volledig heropgebouwd werd. Deze pleisterplaats ligt dan ook op wandelafstand van de Grote Markt.

Oorlogstoerisme

Dat dit viersterrenhotel in toenemende mate op beleving inzet, blijkt onder meer uit de rijke collectie aan voorwerpen uit de ‘Eerste Wereldbrand’, die kwistig op de benedenverdieping (achter glas) uitgestald werden, meer bepaald in twee ‘zijruimtes’, die niet alleen aansluiten bij, maar in een zekere zin ook deel uitmaken van de ontvangstruimte. En deze collectie oorlogsvoorwerpen (van geweer tot gasmasker), kreeg Hotel Ariane in bruikleen van enkele fervente verzamelaars.

Tijdens ons bezoek hebben we hier dan ook vooral Engelse oorlogstoeristen ontmoet. Zo hoorden we aan de receptie dat deze mensen gewoonlijk uitgebreid informatie vragen over Ieper en omgeving, en dat de receptionist(e) hier steeds goed op voorbereid is, meer bepaald door vrij geduldig te luisteren en te antwoorden.

Renovatie

In de winter van 2018-2019 worden alle 62 kamers van dit hotel (dat nu ruim 20 jaar actief is) grondig vernieuwd. En deze renovatie zal in drie fasen van telkens 20 kamers verlopen, zodat er altijd een 40-tal kamers voor de gasten beschikbaar zullen blijven. Natasja Feliers: “We zagen het niet zitten om ons hotel volledig te sluiten. En we zijn van mening dat hotelkamers altijd minstens om de acht jaar grotendeels of volledig gerenoveerd moeten worden.”

Daarnaast zal ook de inrichting van de ontvangstruimte vernieuwd worden. Zo evolueert de receptie van een ‘statisch bureau’ naar een gezellige zithoek waar de hotelgast op een meer eigentijdse manier ontvangen wordt. En door de steeds groter wordende informatiewens van de bezoekers, komen er hier niet alleen computerschermen, maar ook een aparte zithoek met een veel uitgebreider aanbod aan brochures over de activiteiten van dit hotel plus de toeristische en de recreatieve mogelijkheden van dit stuk van de Westhoek. “De smartphone is belangrijk, maar wij ondervinden dat de mensen ook graag nog eens een brochure of een stadsplan in handen hebben.”

De huiselijke sfeer van deze ontvangsthal zal tevens naar de twee aanliggende tentoonstellingsruimtes doorgetrokken worden. De glazen wanden met voorwerpen uit de Eerste Wereldoorlog blijven intact, maar de ruimte tegenover deze tentoonstellingswanden wordt één langgerekte zithoek. “Nu is dit nog teveel een doorgangsweg waar de mensen op een snel tempo naar het toilet stappen.”

Restaurant

Het restaurantgedeelte – dat hier zowat even belangrijk is als het overnachtinggedeelte – blijft voorlopig intact. Zelf hebben we er ’s middags (op een weekdag) het royale lunchmenu uitgetest, en we hoorden duidelijk dat dit menu vooral door mensen met een onvervalst Iepers accent verorberd werd. In elk geval werkt dit restaurant met enkele eigen(zinnige) regels, zoals het feit dat een deel van deze eetplek uitsluitend voor de overnachtinggasten gereserveerd wordt. Daarnaast is de ‘grote keuken’ op zondag dicht (er worden wel snacks geserveerd), waardoor de gastronomische koks die dag niet aanwezig moeten zijn. “Het was een gedurfde stap, maar na een negental maanden merkten we dat ons zondags restaurantpubliek grotendeels naar de overige dagen van de week verschoven is. Toen we deze maatregel enkele jaren geleden ingevoerd hebben, stonden enkele leden van ons restaurantpersoneel namelijk op het punt om kinderen te krijgen. En door deze maatregel is niet alleen hun levenskwaliteit verbeterd, maar ook de onze.” Een andere eigenaardigheid is het feit dat het restaurantpersoneel aan het begin van elk werkjaar een uurrooster krijgt dat een jaar lang in grote lijnen hetzelfde blijft. Ook hier streven deze hoteluitbaters niet alleen naar een hogere levenskwaliteit, maar proberen ze ook hun personeel aan zich te binden.

The Table

Het drukbezochte restaurant is dus duidelijk een centraal onderdeel van dit hotel. Onlangs werd dit restaurantgedeelte met een aparte ruimte met 20 zitplekken uitgebreid. Het is hier dat op een 20-tal zaterdagavonden van 2018 het evenement ‘The Table’ plaatsvond. In grote lijnen gaat het om een zesgangenmenu dat niet minder dan drie en een half uur in beslag neemt. Bovendien zitten de gasten aan een bewegend tafelblad. Na bijvoorbeeld de eerste gang rolt het tafelblad naar een naburige keuken, waar nieuwe producten op deze tafel geplaatst worden, waarna het blad tenslotte terug naar de gasten rolt (vaak met de nodige hilariteit). En aan het begin van elke gang wordt een filmpje geprojecteerd, waarbij telkens een West-Vlaams streekproduct gepresenteerd wordt – en waarbij onder meer de Nieuwpoortse vismijn en een wijnboer in het Heuvelland bezocht worden. 

En ondanks de vele voorbereidingstijd houden de hoteluitbaters eraan om dit concept in 2019 inhoudelijk te vernieuwen. “Dit is een energieslopend, maar uniek evenement waarmee we kunnen opvallen en uitblinken. En het houdt ons tevens scherp als ondernemer.” In elk geval is dit concept de uitwerking van een bewegende tafel die deze hoteluitbaters tijdens een evenement in Nederland gezien hebben.

En tenslotte is Hotel Ariane ook nog trots op het feit dat deze pleisterplaats sinds 2013 elk jaar door de bezoekers van de website Tripadvisor tot “beste viersterrenhotel van België” uitverkoren werd.

Auteur: Brecht Thiers – foto’s: Hotel Ariane Ieper / AF-Fotografie

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*