Hospitality Consultant moet van alle markten thuis zijn

Met veel zijn ze nog niet in onze contreien: Hospitality Consultants. We spraken met Eline Janssens, die met haar zaak Unfolding Places de stap waagde. Een ding is zeker: een Hospitality Consultant moet van alle markten thuis zijn.

Vooraleer Eline Janssens in 2020 volledig zelfstandig werd en haar bedrijf Unfolding Places opstartte,  had ze al de klappen van de zweep geleerd. Nog maar pas afgestuurd aan de Toeristische Hogeschool  Spermalie  (Brugge) en HISALT (Brussel), werd ze in 2007 door Jean van Gysel gevraagd om hotelmanager van Hotel V in het Zuid-Spaanse Vejer de la Frontera te worden. Eline Janssens verzorgde daar in 2007 de pre-opening en bleef vier jaar op post als General Manager om dit boetiekhotel op de rails te zeten. Naar eigen zeggen was deze ervaring op jonge leeftijd van primordiaal belang voor haar verdere loopbaan.

Pre-opening

Terug in België werkte ze diverse jaren als Travel Designer voor Atlas Reizen. Tot Arnaud Zannier van de Zannier Hotels haar in 2017 vroeg om de opstart van het Gentse boetiekhotel The Post te begeleiden. Een jaar later deed ze hetzelfde voor Vincent Van Duyssen, die in Antwerpen in het voormalige Augustijnenklooster met het unieke boetiekhotel August wilde starten. In 2019 gebeurde de pre-opening van het wijndomein Valke Vleug in Puurs ook al onder haar leiding.

Deze drie pre-openingen deed Eline Janssens wel nog als werknemer. Toen ze in 2020 weer een project kreeg, vond de Gentse de tijd rijp om de stap als zelfstandig Hospitality Consultant te wagen. Haar bedrijf Unfolding Places was geboren. Een van de eerste opdrachten was consulting voor een unieke Lodge in Grobbendonk, dat een alternatieve plek is in de natuur met drie suites en geschikt voor wellness en events.

Twee lopende projecten

Momenteel lopen er twee projecten bij Unfolding Places. Eline Janssens: “ Ik begeleid momenteel de opstart van het Cobergher Hotel in Kortrijk. Dat wordt een nieuw exclusief hotel in het voormalig Erfgoedhuis en vijf aanliggende panden. De naam van het hotel verwijst naar de 16de eeuwse architect en schilder Wenceslas Cobergher, die naast het Erfgoedhuis ook de bekende Basiliek van Scherpenheuvel ontwierp. De eigenaars van dit toekomstige high-end luxe boetiekhotel, de familie Verschetse, willen dit rijke cultuur-historische verleden uitspelen. Daarom hanteren ze de baseline: ‘luxury with a story’. Dit high-end luxury boetiekhotel zal bij de opening 17 suites tellen. Omdat de eigenaar werkelijk alles tot in de details willen laten afwerken, is de opening al enkele keren uitgesteld. Zo heeft men de glaskoepel van het binnenplein volledig vervangen en is men voor de afwerking van de zinken dakossenogen van het Clovis-gebouw bij een firma in Parijs terecht gekomen. Het zijn die details die van een verblijf in Cobergher Hotel een unieke ervaring zullen maken. Op dit ogenblik zijn de werkzaamheden en renovaties in een laatste fase gekomen. Ik vermoed dat het Cobergher Hotel zijn deuren zal openen in het voorjaar van 2023”.

“ Sinds begin 2022 ben ik ook Hospitality Consultant voor Hotel . T, dat een dynamisch business hotel moet worden in Waregem”, gaat Eline Janssens verder. “ Dit project is een investering van Tine Van Canneyt van Unilin. Het hotel zal 43 kamers tellen, met elk hun eigen stijl en grootte. De atmosfeer gaat vriendelijk en stijlvol zijn. De bedoeling is dat het hotel ook een ‘open huis’ zal zijn, waar ook niet-hotelgasten welkom zijn en iets kunnen drinken aan de bar of naar een evenement kunnen in één van de zalen. Wellicht zal het hotel gasten kunnen ontvangen rond de zomer van 2023”.

Creëren van hotelconcept

We vragen aan Eline Janssens om even haar job te omschrijven. Wat zijn de taken van een Hospitality Consultant eigenlijk? Eline Janssens: “ Je moet om te beginnen van alle markten thuis zijn. Zo delen we onze ervaring en kennis. Eigenlijk begeleiden we hoteliers en hoteleigenaars met de operationele invulling van hun hotel. Hoe kan hun droom verwezenlijkt worden? Hoe moeten ze er aan beginnen? Wat zijn de mogelijkheden? Wij trachten dan samen met de hoteliers te zoeken naar de invulling van hun droom op een manier die commercieel interessant is”.

“Concreet helpen we de hoteliers en eigenaars met het creëren van hun hotelconcept. Ik schrijf steeds een lijvig conceptdocument waarbij de guest experience centraal staat. Dit hotelconcept leg ik dan voor aan de opdrachtgevers. Als ze hiermee akkoord gaan, begeleiden we dat concept verder. Daarbij worden alle stappen nauwlettend en kritisch bekeken”.

Afhankelijk van de opdracht, komen er vaak nog andere taken bij. Zo verleent de Hospitality Consultant soms ook hulp bij rekrutering van personeel (front office, housekeeping en F&B). Verder kunnen marketing, revenu management ook deel uitmaken van de diensten.

Unfolding Places

Samenvattend helpt Hospitality Consulting volgens Eline Janssens eigenaars en zaakvoerders om naar de eigen organisatie te kijken, zodat strategische commerciële keuzes gemaakt kunnen worden in de bedrijfsvoering. De keuze voor de naamgeving van haar bedrijf Unfolding Places, verwijst daar naar. “ Unfolding betekent uitvouwen, uitpakken, ontplooien, tot ontwikkeling brengen. Het hotelconcept is als een cadeautje dat uitgepakt wordt, waaruit iets moois kan ontstaan”, besluit Eline Janssens.

Peter Van Oyen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*