De landelijke gemeente Antoing, zo’n 10 km bezuiden Doornik, was tot voor kort een zwarte vlek in de reisgidsen. Met uitzondering van het 12e eeuwse Château de Ligne. Het is uitgerekend Edouard de Ligne, telg uit deze roemrijke stamboom, die nu aan de basis ligt van een spectaculaire ommekeer. Op zijn initiatief opende immers in juni 2022 Your Nature. Dat werd met de klap het grootste eco-resort van heel Europa. En ook op kwalitatief vlak doet Your Nature vele monden openvallen.
Het territorium van Your Nature bedraagt maar liefst 280 ha. Dat leidde tot voor kort een zo goed als anoniem bestaan onder de naam Bois de Péronnes. Het bos was dan ook privéterrein, op watersportcentrum Grand Large na dat opereerde ter hoogte van één van de 7 meren. Voortaan staat het hele bosareaal ter beschikking van de populatie van Your Nature. Het behelst een onvolprezen wandel- en fietsgebied, vol hoogst interessante fauna en flora. Onder meer birdwatchers komen hier helemaal aan hun trekken.
Om alle nodige infrastructuur aan te leggen – zoals de wegenis, te beginnen met een splinternieuwe toegangsweg – diende uiteraard een beroep gedaan op de overheid. Van alle echelons bleek de Europese Unie veruit het meest genereus in zijn subsidiëring. De EU riep Your Nature dan ook uit tot pilootproject.
Een en ander maakt dat in Antoing zeker niet over één nacht ijs gegaan werd. De ontwikkeling van dit mega-resort heeft alles bijeen 15 jaar in beslag genomen en vergde een investering van ruim € 100 miljoen. Ruim 150 locals vonden er intussen werk.
Leisure én incentives
Het begrip eco-resort, dat wel eens een negatieve connotatie meedraagt, kreeg een invulling die elk bestaand (voor)oordeel wegveegt. De principes van duurzaamheid worden hier sowieso heel ernstig genomen, en zeker het streven naar een minimale CO2-uitstoot. Auto’s worden enkel getolereerd op de toegangsparking. Afstanden op het domein dienen afgelegd met look-a-likes van golfkarretjes, op een step of te voet. Voor het ter plaatse brengen van de bagage worden elektrisch aangedreven lichte vrachtwagens ingezet en voor het transport van grotere gezelschappen een e-bus. Fietsen kan uiteraard ook, met of zonder elektrische bijtrapmogelijkheid. De gasten wenden hun bikes of stapschoenen vaak ook aan om vanuit Your Nature de nog wijdere omgeving te verkennen.
Niet dat men zich ter plaatse zou hoeven te vervelen, integendeel. Zo zijn er faciliteiten voor nu al 40 diverse activiteiten voorhanden. Eén daarvan is baantjes trekken of gewoon zich amuseren in het water van de 2 indoorzwembaden of het openluchtzwembad. Alle zwembaden worden – met uitzondering van de outdoor in de winter – verwarmd door zonnepanelen en met biogas als secundaire warmtebron. Je kan in Your Nature kanoën, pedaloën, petanquen, padellen, hetzij gebruik maken van de wellness, waar überhaupt weinig beweging voor nodig is, of zijn eigengereide dancemoves demonstreren.
De sport- en recreatiemogelijkheden zijn overigens van die aard dat er niet enkel vrijetijdstoeristen op af komen, maar het ook de zakenwereld helemaal naar de zin gemaakt wordt bij het organiseren van incentives.
Zes types woonunits
Ondanks al die actie is de grootste troef van Your Nature toch wellicht het gevoel van rust en relax dat je er aanstonds overvalt. Dat effect wordt op het terrein goeddeels bekomen door het geïntegreerd concept van smart village, ontworpen op de tekentafels van een keur aan architectenbureaus.
Momenteel liggen 182 woonunits verspreid over het bos, maar op termijn wordt dat aantal opgetrokken tot 580. De buitenkanten zijn onveranderlijk opgetrokken in hout, dat integraal afkomstig is uit de streek of uit de Ardennen. Ook alle andere bouwmateriaal is in overwegende mate lokaal en milieuvriendelijk. Daarenboven werd de uitvoering van de werken voor het leeuwendeel toevertrouwd aan bouwondernemers uit de buurt. Het comfortniveau is overigens in alle units gewapend tegen de verwachte evoluties in de toekomst.
Uiteindelijk functioneren er in Your Nature 6 verschillende types, de een al wat groter dan de ander, onder meer naargelang het aantal gewenste slaapkamers. Budgetgewijs strekt de range zich uit vanaf € 65 p.p. tot luxe.
De Lodge (41 m2) is de naam van de kleinste entiteit, de Treeloft (59 m2 met stevig terras van 63 m2) valt een categorie hoger, net als de Cottage (87 m2 + 32 m2 terras). Top of the bill: het Leaf House (van 91 m2 tot 117 m2), effectief geconstrueerd in de vorm van een blad, met als variant de Flower Residence. Nog een tikje exclusiever: het romantische Lake House (van 96 m2 tot 117m2), dat zoals de naam aangeeft, direct boven een meer uitkijkt.
Gastronomie voor ieder niveau
Gelijkaardige ruime alternatieven dienen zich aan wat de food betreft. Je kan zelf in je huisje koken met producten die je aantreft in de kruidenierswinkel op het domein, maar net zo goed aanlopen in de op een trattoria geïnspireerde Le Bazaar, opteren voor een makkelijk te portioneren gerecht in La Bodega, of uitgebreid genieten van de gastronomische kunstwerkjes in La Maison.
De rode – of zeg hier maar groene – draad is ook hier het aanbod van zoveel mogelijk producten, zo mogelijk bio, van lokale origine of toch zeker uit eigen land; de vis komt bijv. van onze kust. De grote roerganger van de culinaire invalshoek is Logan Depuydt, een chef met Vlaamse roots (meerbepaald Oudenburg) en vooral met veel ervaring opgedaan in restaurant L’Artiste (Falaën, deelgemeente van Onhaye).
Het is een illustratie van het feit dat Your Nature, dat zich niet zo ver onder de taalgrens uitstrekt, expliciet alle gemeenschappen in België wil aantrekken. Al spreekt het voor zich dat een Europees pilootproject vooral ook een internationale vocatie heeft.
Prins Edouard de Ligne: “Regio met serieus toeristisch potentieel”
Edouard de Ligne heeft prinselijk bloed in de aderen stromen, maar maakt daar allerminst gebruik van. Hij is in de eerste plaats zakenman, heeft vooral zijn strepen verdiend in de immobiliënsector in binnen- en buitenland. In het geval van Your Nature opereert hij in de hoedanigheid van stichter en voorzitter van de maatschappij Péronnes Invest.
Hotel Business (HB): Vanwaar de motivatie voor dergelijk grootschalig project?
Edouard de Ligne (EdL): “Rond de Grand Large was er al een toeristische zone. Die was gekoppeld aan sportieve activiteiten gerund door ADEPS (= Franstalige BLOSO): een waterskiclub, een kayakclub, enz. Wat wij vooral beogen is het creëren van toerisme en accommodatie voor dit gedeelte van Wallonië, dat volgens ons een groot toeristisch potentieel heeft. Vlaanderen – Kortrijk, Brugge, Gent, enz. – ligt vlakbij, maar Rijsel en Bergen zijn op hun beurt heel interessante en dicht bereikbare steden. Alleen stelden wij in deze regio hier een gebrek aan toeristische bedden vast. In onze zoektocht om dat aantal op te trekken zijn we heel vlug, en in groot respect voor het milieu, uitgekomen bij dit bos waarvan mijn familie de eigenaar is. Gelet op de gehechtheid van mijn familie aan dit domein, hebben we vooral een zeer coherent project willen ontwikkelen.”
HB: Vandaar de keuze voor een eco-resort?
EdL: “Het eerste element is dus dat we het bos willen respecteren, het tweede het feit dat ik zelf zeer gesensibiliseerd ben voor iets dergelijks. Ik heb kinderen, ik merk ook dat er heel wat problemen bestaan op ecologisch gebied, zoals de klimaatopwarming en de pollutie van onder meer de wateren en de zee. We maken ons daar serieus zorgen over. Daarom willen we pogen een toerisme te ontwikkelen dat proper en duurzaam is. Toeristen hebben vandaag een verwachtingspatroon in die richting: ze willen in de natuur zijn en zich daarin ontspannen ter compensatie van hun vaak heel stresserend bestaan. Het concept is om hier te komen rust vinden in en met respect voor de natuur.”
HB: Hoe groot is de belangstelling in dit nog prille stadium?
EdL: “Tot nog toe is zo’n 40%, of het grootste gedeelte van onze clientèle, afkomstig uit Vlaanderen. Er zijn 15 à 20% Nederlanders (vooral uit de regio Amsterdam) en ongeveer evenveel Fransen (in de eerste plaats uit het noorden). Voor de rest zijn het vooral mensen uit Brussel en Wallonië, maar we hadden ook al families uit Duitsland, Luxemburg en Zwitserland te gast. Onveranderlijk zijn het mensen die gevoelig zijn voor ons concept van natuur, sport, welzijn, samenzijn met de kinderen.”
HB: Op welke bezettingsgraad mikt u?
EdL: “Tussen de 65 à 70%. In de weekends zitten we nu al vol en ook voor de vakantieperiodes hebben we veel aanvragen. De echte inzet zijn de weekdagen en de dalperiodes zoals de winter. Daarom richten wij ons naar het bedrijfsleven met voorstellen voor teambuilding en B2B. We kregen al een mooie feedback inzake seminaries en andere activiteiten ter plaatse.
Voorts treden we naar buiten met packages voor mensen die hier een week of langer willen blijven. Momenteel wordt voor gemiddeld 3 dagen/2 nachten geboekt. Onze packages zijn in de eerste plaats toeristisch en cultureel samengesteld en bestaan vooral uit bezoeken aan deze nog onvoldoende bekende streek en aan de nabijgelegen steden die ik daarnet genoemd heb. Ook de Ardennen en de Kust liggen binnen handbereik, maar kunnen op sommige momenten wat minder geschikt zijn. Daarentegen zijn – via Rijsel – verplaatsingen naar Brussel, Amsterdam, de Duitse steden Aken, Keulen en Düsseldorf, Parijs en zelfs Londen mogelijk in het bestek van hoogstens een paar uur.”
www.yournature.be
Tekst: Daniel Steevens – Foto’s: © Agence Webcom