Ibis Styles Arras – Een opvallende locatie, met een wijds uitzicht

Het Ibis Styles Hotel in Arras is een onderdeel van een vrij opvallend nieuwbouwproject aan de noordkant van deze stad, meer bepaald op de overgang tussen het historische centrum en een vrij recent park- en recreatiegebied langs de Scarpe-rivier. Bovendien is dit tevens het allereerste hotel in Arras dat met een heus rooftop-dakrestaurant kan uitpakken… 

Arras ligt op een 80-tal kilometer ten zuidwesten van de West-Vlaamse stad Kortrijk, en is  de hoofdstad van het Noord-Franse departement Pas-de-Calais.

De toeristische aantrekkingskracht van Arras wordt vooral verzekerd door de historische stadskern, waarbij de twee marktpleinen die door boogvormige gewelven ofwel “arcades” omringd worden, nog altijd de grootste trekpleister zijn.

Hotelproject

Op enkele honderden meters ten noorden van deze pleinen was er nog een vrije ruimte beschikbaar, waarop nu een nieuwbouwwijk gerealiseerd wordt. Op het meest noordelijke punt van deze wijk werd het elegante gele gebouw opgetrokken, waarin het Ibys Styles Hotel gevestigd is.

Dit hotel werd gerealiseerd door een lokale investeerder, die goed met de bouwsector vertrouwd is, maar die duidelijk ook een helder zicht heeft op de ontwikkeling van de plaatselijke hotelmarkt.

Deze Ibis Styles is dan ook het eerste grootschalige nieuwbouwhotel (91 kamers) in Arras sinds een lange tijd, want de laatste jaren werden de meeste nieuwe hotels hier eerder kleinschalig, en gewoonlijk in bestaande historische bebouwing, gerealiseerd. Verder kende Arras tevens een tekort aan kwaliteitsvolle driesterrenhotels. En vanwege het jonge, moderne en dynamische imago van dit merk, koos de investeerder dan ook voor een franchise-overeenkomst met Ibis Styles.

Thema film

Niet alleen de opvallende gevel aan de buitenkant, maar ook het design aan de binnenkant zijn duidelijke getuigen van het gebruik van kwalitatieve bouw- en interieurdesignmaterialen. Bovendien serveren de lobby en de aansluitende hotelbar ons tevens ogenblikkelijk de inhoudelijke ziel van deze plek. Het lastenboek bepaalt namelijk dat elk Ibis Styles Hotel over een centraal thema moet beschikken, en dit om met een eigen en een unieke uitstraling te kunnen uitpakken. Vanuit zijn persoonlijke voorkeur koos de investeerder van Ibis Styles Arras resoluut voor het onderwerp film.

In elk geval is dit het enige hotel in deze streek dat rond dit thema werkt. Verder ligt de stadsbioscoop Megarama, die trouwens stevige uitbreidingsplannen koestert, maar enkele honderden meters van deze plek verwijderd, en tenslotte staat Arras ook nog bekend voor de organisatie van een jaarlijks internationaal filmfestival. In de hotelbar Le 7eme Bart zien we een aantal zwartwitte portretten van bekende filmsterren.

Evolutie

De opening van dit hotel in de loop van maart 2021 gebeurde in een speciale context, meer bepaald tijdens de tweede Franse Covid-19-horecasluiting. Na een paar maanden verplichte roomservice-maaltijden op de kamers, konden alle eet- en drankmomenten tenslotte vanaf juni op de plekken gebeuren die daarvoor voorzien waren. Tijdens deze “atypische” startperiode bestonden de klanten vooral uit mensen die om professionele redenen op weekdagen in één van de vele bedrijven van Arras aanwezig moesten zijn.

Vanaf juni 2021 verschenen er echter ook in toenemende mate recreatieve toeristen, met de bekende pieken en dalen. In maart-april 2022 werd dan de grote opwaartse trend ingezet met – net als elders in Arras – meer en meer Parijzenaars, Belgen, Nederlanders en Engelsen.

Rooftop

Intussen opende het rooftop-restaurant op het dak van het hotelgebouw de deuren in juni 2022. Deze plek is zowel toegankelijk voor hotelgasten als voor niet-overnachtende bezoekers. Maar de uitbating van deze “zevende hemel” werd aan een externe partner toevertrouwd en uitbesteed.

Speciale locatie

Bovendien kan de speciale locatie van dit hotel ook nog heel wat andere toekomstige klanten aanlokken. Zo is dit de plek waar alle wagens passeren als ze van de snelweg Rijsel-Parijs afslaan en vervolgens Arras binnenrijden. Deze omgeving wordt dan ook vaak de “noordelijke toegangspoort van Arras” genoemd. Vandaar ook de keuze voor een opvallend hotelgebouw.

Nabije troeven

Aan de zuidkant situeren de belangrijkste troeven van het historische centrum zich op een driehondertal meter, meer bepaald de bekende pleinen met de booggewelven plus populaire bezoekersattracties zoals de belforttoren en de ondergrondse gangen (Boves). Nog iets vinden we dan het treinstation, dat door de hoge snelheidslijn op maar 45 minuten van Parijs verwijderd ligt.

Aan de noordkant is er een gloednieuw park (Parc du Burien), dat een onderdeel vormt van de ruime groene recreatiezone langs de Scarpe-rivier, met honderden gratis parkings. Andere nabije trekpleisters zijn Aquarena, een subtropisch zwembad dat merkwaardig genoeg grotendeels door de warmte uit rioolwater op temperatuur gehouden wordt, en Cité Nature, waar onlangs de permanente tentoonstelling rond voeding vernieuwd werd.

Economische aantrekkingskracht

In de nabije oostkant ligt het complex voor beurzen en tentoonstellingen Artois Expo. Daarnaast is Ibis Styles Arras ook van plan om regelmatig plaatselijke bedrijven uit te nodigen om de mogelijkheden van dit hotel voor hun business zelf eens te komen bekijken. De laatste jaren beleeft Arras immers een sterke economische ontwikkeling, met de laagste werkloosheidsgraad van het hele departement, waarbij deze landbouwstreek onder meer heel wat nieuwsoortige voedingsbedrijven heeft aangetrokken.

Sterke toeristische ontwikkeling

Tenslotte is Arras ook nog het toneel van een krachtige toeristische ontwikkeling. Zo werden het kunstmuseum en de bibiotheek in het stadscentrum recent tot één belevingscentrum samengevoegd. Daarnaast werd het indrukwekkende bezoekersparcours van de Carrières Wellington visueel en inhoudelijk opgewaardeerd. Dit zijn twintig meter diepe gangen en galerijen in kalksteen, waarin duizenden Engelse soldaten in het jaar 1917 wekenlang een verrassingsaanval op de Duitsers voorbereid hebben, tijdens WO I. En tenslotte wordt de uitgestrekte citadel uit de zeventiende eeuw, aan de zuidwestkant van Arras, eveneens meer en meer voor bezoekers uitgebouwd…

Auteur: Brecht Thiers – Foto’s: Ibis Styles Arras

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*