Tot midden maart hebben Belgen hun reizen niet beperkt

Statbel, het Belgische statistiekbureau, publiceerde op 15 juli de resultaten van de enquête naar de reizen, die uitgevoerd werd in 2019, en een eerste voorlopige schatting van de reizen die werden gemaakt tijdens het 1e kwartaal 2020.

Uit deze voorlopige schatting blijkt dat de Belgische bevolking begin 2020 meer gereisd heeft dan in 2019 en dit tot midden maart, toen de lockdownmaatregelen ingevoerd werden als gevolg van de COVID-19-crisis. In de krokusvakantie die plaatsvond in de tweede helft van februari 2020 werden er minder reizen gemaakt dan in diezelfde vakantieperiode in 2019, toen die in de eerste helft van maart viel.

Van 1 januari tot 14 maart 2020 heeft de Belgische bevolking naar schatting iets meer dan 3 miljoen reizen gemaakt, 14% meer dan het jaar ervoor in dezelfde periode.

Vergelijking van het aantal reizen per halve maand in 2019 en 2020 (in duizenden)

Belgen maakten 23 miljoen reizen in 2019

In 2019 maakte Belgen bijna 23 miljoen reizen. 40% van deze reizen duurde een tot drie nachten en 60% vier nachten of meer.

11% van de kortste reizen had een professionele reden tegenover slechts 4% voor de langste reizen.

De enquête naar de reizen[1] heeft betrekking op alle gemaakte reizen, ongeacht de duur, de bestemming of het doel ervan (privé of om beroepsredenen). Elk kwartaal wordt een representatieve steekproef van de bevolking ondervraagd over hun gemaakte reizen. Deze enquête is op Europees niveau geharmoniseerd (https://ec.europa.eu/eurostat/web/tourism/overview).

De 2 meest populaire bestemmingen: Frankrijk en België

Naast zakenreizen heeft de Belgische bevolking 21 miljoen reizen voor vakantie gemaakt. België is de topbestemming (42%) voor korte verblijven van een tot drie nachten. Frankrijk (18%) en Nederland (16%) kwamen op de tweede plaats.

Voor vakanties van vier nachten of meer heeft Frankrijk de voorkeur (23%), voor België (13%) en Spanje (12%).

Terwijl bijna alle korte reizen (98%) als bestemming een EU-land hebben, stijgt dit aandeel tot 83% wanneer langere reizen in beschouwing genomen worden.

TRVL-2019_g1_nl

In juli werd het meest op reis vertrokken (4 miljoen), terwijl augustus goed was voor 2,9 miljoen reizen.

TRVL-2019_g2_nl

Logiesvorm varieert volgens de bestemming

In 35% van de gevallen wordt voor vakanties van vier nachten of meer een hotel geboekt. 29% van de vakanties vindt plaats in een vakantiehuisje en 20% in gratis logies aangeboden door familie of vrienden. Dit varieert echter sterk volgens van het land van bestemming. Wanneer Belgen voor vier nachten of meer naar Frankrijk reizen, geven ze de voorkeur aan een vakantiehuisje (39%). Dit is ook het geval als ze in België blijven (37%). Voor 52% van de vakanties in Italië en 49% van de vakanties in Spanje wordt daarentegen een hotel geboekt.

TRVL-2019_g3_nl

Ten slot wordt 61% van de reizen voor vakanties van vier nachten of meer in de Europese Unie gemaakt met de auto, 30% met het vliegtuig en 9% met andere vervoermiddelen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*