Nieuw ibis budget Brugge-Jabbeke opent zijn deuren voor zijn 60 eigenaars

Het ibis budget Brugge-Jabbeke hotel verwelkomde haar eerste hotelgasten op 2 december van vorig jaar. Bijzonder is dat particuliere investeerders de kans kregen om één of meerdere hotelkamers te kopen. Een zestigtal geïnteresseerden gingen op het aanbod in en werden bijgevolg mede-eigenaar van dit snelweghotel. 

Het verkopen van hotelkamers als belegging bestond al langer in de Verenigde Staten en Frankrijk. Conrad Hilton effende het pad reeds in de jaren ’50, terwijl Pierre & Vacances het concept populair maakte bij onze zuiderburen. In ons land was het de Belgische vastgoedonderneming Industrie Hotelière die de verkoop van hotelkamers aan de kust populair maakte. Dochteronderneming Bricks & Leisure Vastgoed is vooral gespecialiseerd in toeristisch vastgoed. Naast het nieuwe ibis budget Brugge-Jabbeke hotel, staan met Park Inn Luik en ibis Styles Château de la Lesse ook hotelprojecten in Wallonië op stapel. 

Snelweghotel

Thomas Lecluse, CEO van projectontwikkelaar Bricks & Leisure, is ervan overtuigd dat het project ibis budget Brugge-Jabbeke een succes wordt. Hij denkt namelijk dat er in ons land nood is aan snelweghotels: “Het hotel ligt vlak aan de E40 en aan het recreatiedomein Klein Strand. Met deze mooie locatie spelen we in op drie grote doelgroepen. Ten eerste mikken we natuurlijk op passanten, die gebruik maken van de E40. Het ibis budget-hotel in Brugge-West is het eerste hotel langs de autoweg van het Noord-Franse Calais naar België. Het hotel is niet alleen gelegen langs de belangrijke autosnelweg E40, maar ook vlak bij een groot en populair tankstation, dat vaak dienst doet als stopplaats om na een lange en vermoeiende rit even uit te blazen. Dagelijks rijden gemiddeld 60.000 voertuigen over dit stukje Belgische asfalt. Het is dus evident dat een deel van die voorbijgangers in het hotel gaan overnachten”. 

“Wij mikken ook op bedrijven en incentive groepen”, vervolgt Thomas Lecluse. “Het hotel is gemakkelijk bereikbaar en er zijn mooie seminarieruimtes met zicht op de vijver”.

De derde doelgroep van het hotel zijn toeristen, stipt de CEO van Bricks & Leisure aan: “Het nabijgelegen Brugge is gans het jaar door een toeristische trekpleister. Maar een overnachting in de Brugse binnenstad kan prijzig zijn. Met dit hotel kunnen we een goedkoper alternatief aanbieden. Het ibis budget Brugge-Jabbeke hotel biedt zijn klanten comfortabele bedden en een onbeperkt ontbijtbuffet aan tegen een zachte prijs vanaf
53 euro per nacht. Het is bovendien het eerste ibis budget hotel in België, dat de nieuwe looks & feel kenmerken heeft, die de hotelgroep Accor voor dit merk gelanceerd heeft”. 

Drie partijen

Voor de realisatie van het project ging vastgoedgroep Bricks & Leisure in zee met de hotelketen Accor. De omvangrijke investering werd medegefinancierd door private beleggers. Thomas Lecluse: “Net zoals bij onze andere projecten, is er sprake van drie partijen. Bij aanvang van de bouw van dit hotel in 2016, heeft Bricks & Leisure een contract afgesloten met Accor. Deze Franse hotelgroep baat het hotel uit met een franchise onder het merk ibis budget. Voor (een deel van) de financiering deden we een beroep op een derde partij, de private belegger. Die kon reeds een hotelkamer kopen vanaf 120.000 euro”. 

60 eigenaars

Een zestigtal investeerders gingen in op het aanbod om één of meerdere hotelkamers te kopen. Ze werden dus mede-eigenaar van een hotelkamer in het ibis budget Brugge-Jabbeke hotel. Maar dat geeft de investeerder wel niet het recht om op gelijk welk moment gratis te gaan overnachten in het hotel. Thomas Lecluse: “Het hoofdopzet blijft dat de eigenaars hun hotelkamer aanbieden op de toeristische markt voor verhuring en dit via het boekingssysteem van Accor. Daardoor participeren ze in de winst van het hotel. Het is niet de bedoeling dat de eigenaar de kamer gans het jaar ter beschikking krijgt. Als kamereigenaars in het hotel willen verblijven, moeten ze de kamer boeken zoals iedereen. Ze krijgen wel een speciale eigenaarskorting”. 

De investeerder in een hotelkamer wordt eigenaar, maar de kamer wordt wel uitgebaat door de hotelexploitant. Van de winst die dat oplevert, wordt na aftrek van alle beheerskosten en personeelskosten 90 % aan de investeerder uitgekeerd. Thomas Lecluse stelt ook dat de private investeerder mede-eigenaar wordt van de gemeenschappelijke delen van het hotel. Op die manier investeer je volgens hem op een veilige manier in vastgoed, zonder dat je geconfronteerd wordt met slechte huurders of leegstand. “Investeerders hoeven zich niets aan te trekken van de exploitatie van het hotel. Het onderhoud, aankopen, boekingen en runnen van het hotel doet Bricks & Leisure in samenwerking met Accor”.

Rijk worden terwijl de anderen slapen?

Critici beweren dat de jaarlijkse rendementen toch niet zo rooskleurig zijn als beweerd wordt. De bewering dat je gemakkelijk 5 % rendement kunt halen, klinkt wel aantrekkelijk maar klopt hoegenaamd niet, luidt het. Inkomsten zijn sterk afhankelijk van bezettingsgraden en winsten, beweert men. 

“Bricks & Leisure kiest daarom locaties en hotels, waarbij men weet dat ze rendabel zijn.” pareert Thomas Lecluse de kritiek. “Het ibis budget Brugge-Jabbeke hotel is een snelweghotel, waarvan we weten dat daar nood aan is. Het wordt onder het merk ibis budget onder franchise uitgebaat door een sterke hotelgroep. Het 80 kamers tellende hotel trekt zowel voorbijgangers, toeristen als zakenreizigers aan. Een zeer gediversifieerd cliënteel dus, waardoor het hotel hoge bezettingsgraden kan noteren. Op langere termijn bekeken verliest vastgoed ook zijn waarde niet. Beleggers die bij ons aankloppen, weten heel goed dat investeren in hotelkamers wel degelijk loont”, meent Thomas Lecluse.

Bricks & Leisure Vastgoed
Bricks & Leisure Vastgoed, kortweg Bel-Vastgoed, is een West-Vlaamse projectontwikkelaar gespecialiseerd in toeristisch vastgoed. Het maakt deel uit van een sterk Belgische vastgoedholding met meer dan veertig jaar ervaring en realiseerde al hotels en vakantieparken in de Ardennen, Limburg en aan de Belgische kust. Een bekend voorbeeld is Radisson Blu Balmoral Spa. Park Inn Luik en ibis Styles Château de la Lesse zijn de volgende hotelprojecten die op stapel staan.
Info: www.bricksandleisure.be

Auteur en foto: Peter Van Oyen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*