Luxehotel Martin’s ­Rentmeesterij

De 13e eeuwse rentmeesterswoning van Alden Biesen krijgt een tweede leven. Zopas opende er het viersterren hotel Martin’s -Rentmeesterij de deuren op een boogscheut van de Landcommanderij in Rijkhoven (Bilzen).  Het imposant beschermd monument werd harmonieus gecombineerd met een moderne bijbouw, waardoor heden en verleden naadloos in elkaar overgaan. 

Twaalf jaar terug kocht de stad Bilzen de toenmalige rentmeesterswoning en liet ze restaureren voor 6,3 miljoen euro. Het geklasseerde landgoed werd toen echter een politiek zorgenkind, want co- investeerders, waarop Bilzen hoopte, bleven uit  en diverse selectieprocedures faalden. En toch via Vestio  Real Estate en de GL Group als investeerders, trokken ze uiteindelijk de Limburge Reconversie Maatschappij LRM over de streep en vonden ze Martin’s hotelgroep bereid om het complex uit te baten.  All in kost het hotel nu 15 miljoen euro. Maar elke eurocent is goed gespendeerd, want kwaliteit en design vallen hier perfect samen.   Het hotel ligt in een prachtig historisch gebouw en werd smaakvol uitgebreid met een hedendaagse vleugel. Het originele gedeelte biedt drie junior suites, een vergaderzaal, een bar, verschillende salons en een evenementen- of banketzaal: ideaal voor recepties en trouwfeesten. De nieuwe vleugel bestaat uit 69 comfortabele kamers met kingsize bedden,flatscreen, gratis wi-fi, koffie- en theefaciliteiten, organische drankjes in de minibar.  Sommige kamers hebben inloopdouche, andere ook nog een (bubbel)bad, vaak naar het licht gericht. Er zijn drie types van kamers:  Cosy, Charming  en Great Double.  Ze meten 25m2 tot 35 m2. Sommige zijn rolstoeltoegankelijk. De prijzen variëren van 109 euro tot 169 euro.  De suites kosten299 euro en 349 euro. Ontbijt incluis. Er zijn kortingen mogelijk.  Opvallend  zijn de warme kleuren en luxueuze stoffen waarmee het complex is ingericht.  Er werd met veel hout gewerkt en de bouwelementen van de suites in het historisch gedeelte zijn authentiek behouden. Ook de verbinding met de natuur buiten komt tot uiting in het hotelinterieur. Door de grote transparante raampartijen brengt men de weiland en boomgaarden van buiten letterlijk naar binnen. Hierdoor ontstaat een extra beleving van de Demervallei.

Frans- Belgische keuken

Er is het klasse restaurant AKKO met ruim terras. Het wordt in eigen beheer uitgebaat. Vooraleer Chef Matteo Vacca Franco bij Martin’s kwam, verdiende hij zijn sporen o.a. in de Amerikaanse horeca.  De keuken is Frans-Belgisch. Hij voert dagelijks een businesslunch. Daarnaast zijn er menuutjes en kun je à la carte tafelen. Er staan o.a. vier starters, vier vlees -en visgerechten op de kaart, naast vier desserts en een kaasschotel.   Daarnaast is er aandacht voor veggie. En men kan kiezen voor lokale seizoensproducten  onder het zgn. ‘Eco en Bon’ –label,  die minder transport vragen en dus milieuvriendelijker zijn. Het restaurant is zowel open voor residenten als voor gasten. De feestpartijen worden uitgegeven aan de lokale cateraar Jeurissen. Voor de welverdiende rust is er de SPA wellness oase met zwembad, sauna, hammam en massagekamers.  Het hotel bezit een ‘feest- schuur’ en kijkt tenslotte uit op een attractieve binnenkoer en de boomrijke tuinen van het domein, waar men ook terecht kan voor privé- of bedrijfsevenementen. Via een wandelpad is men zo in de Landcommanderij  die als Vlaams congres- en cultuurcentrum fungeert. Martin’s Rentmeesterij zal zeker een boost geven aan de regio, waar fietsers en wandelaars al enkele jaren thuiskomen.  Haspengouw was afgelopen jaar goed voor 240.000 overnachtingen en uiterst geschikt als uitvalsbasis voor het nabijgelegen Nederland, Duitsland en Wallonië.

Maikel Vande Velde, general manager Rentmeesterij
“Gepassioneerd door de hospitality sector, kreeg ik als bakkerszoon de klantgerichtheid en het ondernemerschap in het bloed mee. Na mijn studies hotelmanagement aan de Erasmus Hogeschool, deed ik praktische ervaring op in het Sofitel Gent en het Crowne Plaza Brussel. Na tussenstops bij Vedior Interim, Business Faculty en als B2B Manager van de Faculty Club in Leuven, kwam ik uiteindelijk bij Martin’s Hotels terecht, waar ik vier jaar werkte als General Manager van het Martin’s Klooster Hotel Leuven.  Ik voel me inmiddels perfect thuis in de warme omgeving van Bilzen en wil dit gevoel op alle gasten overbrengen.”
Meer info www.martinshotels.com – Martin’s Rentmeesterij: Kasteelstraat, 2,  3740 Bilzen

Auteur: Jempi Welkenhuyzen en foto’s: Martin’s Hotel / Anne Marie Jacob

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*