Hoteltelevisies & digital signage

In de hotellerie draait alles rond gastvrijheid. Zowel digitale hoteltelevisies als professionele beeldschermoplossingen dragen ertoe bij. Opvallend is dat de -digitale toestellen steeds meer interactieve mogelijkheden bieden, waardoor de gasten zelf informatie en/of entertainment kunnen binnenhalen. Fabrikanten doen er alles aan om de digitale beeldschermoplossigen steeds ‘slimmer’ te maken. 

1. Digitale hoteltelevisie

Een hoteltelevisie is natuurlijk in de eerste plaats gemaakt om ervoor te zorgen dat de gasten ontspannen televisie kunnen kijken. Een goede beeld- en geluidskwaliteit is hierbij een must. Bepaalde televisieschermen en/of televisies willen een ‘bioscoop-effect’ nabootsen. 

Een breed aanbod aan  tv-zenders wordt bij de gasten gewaardeerd. Naast het basisaanbod, willen ze soms ook gespecialiseerde themazenders. Daarom maken de meeste hoteltelevisiesystemen flexibiliteit inzake de zenderpakketten mogelijk. Hoteliers kunnen dan zenders aanbieden in functie van hun cliënteel. Verder zijn er mogelijkheden om betaaltelevisie, video on demand, diensten als uitzending gemist, Netflix e.d. aan het televisiesysteem te koppelen.

Een moderne gast verwacht echter meer van de televisie op zijn hotelkamer. Zo wil hij op zijn hoteltelevisie ook video’s kunnen streamen, You Tube-filmpjes bekijken en zijn handapparaten (devices) kunnen afspelen. Met andere woorden: hoteltelvisies moeten interactieve mogelijkheden bieden. Tv’s worden steeds meer gebruikt om op het internet te gaan.  Het systeem is zo opgevat dat privacygevoelige informatie, zoals inlogcodes na gebruik direct gewist worden. Belangrijk wordt ook de interactie met de smartphone, tablet of laptop. Hiervoor worden apps gebruikt. Op die manier krijgt de gast de mogelijkheid om zijn eigen content van zijn  apparaten op de hoteltelevisie af te spelen. Meestal wordt de content (foto, film, muziek enz) via DNLA naar de tv gestreamd. Soms is ook screen mirroring mogelijk, waarbij je dan wat er op het scherm staat naar je apparaten kunt streamen. 

Verder kan het digitale hoteltelevisiesysteem zorgen voor extra diensten en procesverbeteringen in het hotel. Zo kan een gast via de televisie in zijn hotelkamer uitchecken. Dat bespaart de hotelbedienden tijd. Uiteraard kan de gast in zijn hotelkamer ook betaalzenders raadplegen en afrekenen. Roomservice is eventueel ook mogelijk via dit systeem. 

Op de hotelmarkt zijn er diverse leveranciers actief die aangepaste hoteltelevisie-diensten en – producten aanbieden. Ze houden de vinger aan de pols en komen regelmatig voor de dag met noviteiten. We geven enkele voorbeelden

a) Samsung: geïntegreerde tv’s met een verfijnd design

Al 12 jaar op rij marktleider in de consumenten TV branche, is Samsung in een goeie positie om de beste prijs-kwalitatief Hospitality Tv’s op de markt te zetten. UHD, HDR 10+, bluetooth audio, … voor top beeldkwaliteit, klank en top integratie voor een lage TCO in combinatie met hoge ROI.

De top Samsung system integratoren (leveranciers voor Hotels) die het bedrijf lokaal ondersteunt binnen de Hotel sector zijn ScreenServices, Proximus & Coriotech. 

Samsung heeft het breedste assortiment van reeksen en maten voor Hotel TV met zeer goeie prijzen en heeft een grote aandacht voor TCO en ROI. Het bedrijf biedt ook het breedste assortiment van display oplossingen aan, met Hospitality Tv’s, Digital Signage monitoren, Meeting Room monitoren, Samsung Flip, LED Schermen voor binnen en buiten, computer monitoren, enz…  Het Samsung-team kan alle display noden van een hotel perfect met de beste producten voldoen.

Daarnaast heeft Samsung partnerships met 3de partij top-oplossingen om extra waarde voor de hotelier op de televisie te creëren. Taktik FlowR, ANT Systems Middleware, Ucast, Hoist, Samsung Home Menu (zonder server en zonder cost), Samsung Reach 4, … zijn de meest populaire oplossingen voor het moment. System integrators kiezen na een bezoek ter plaatse voor de juiste gepaste oplossing voor elke klant.

Verder is de Full IP oplossing over IP maar ook over de bestaande coax bekabeling zeer uniek (Docsis oplossing in samenwerking met Teleste en hun DAH CMTS). Met andere woorden kan een hotel met coax bekabeling de nieuwe technologie uitrollen : IPTV, IPPhone, Smartfunctionaliteiten, Internet, … Daarvoor is de RJ45 uitgang op de TV zeer interessant, zodat een laptop, IP Phone of andere toestellen bekabeld netwerk via de TV krijgen, wanneer de TV aan de wand via een coax kabel aangesloten is. Net hetzelfde dat Telenet/VOO doen om de Internet via de coax thuis te brengen…

Tenslotte is hotelkamer domotica ook mogelijk. Temperatuur, verlichting, gordijnen, do not disturb, enz… mogen ook door de gast via de TV aangestuurd worden.

Nieuw zijn de hospitality displays uit de HJ690U-series van Samsung, die deskundig ontworpen zijn voor hotels in het hogere segment. Deze geïntegreerde, geavanceerde Tv’s hebben naast een gebruiksvriendelijke bedieningsinterface allerlei functies voor het betere gastheerschap. De displays dragen bij aan de sfeer van een luxueuze gastenkamer. Dankzij de geavanceerde LED-technologie van Samsung biedt het design hoogwaardig kijkgenot in een gestroomlijnd profiel met dunne rand dat de kijker niet afleidt. Met de bijzonder smalle rand steekt het display minder af tegen de achtergrond en kunnen de gasten zich volledig concentreren op de beelden en berichten op het scherm. 

Met de nieuwe Samsung LYNK SINC 4.0 oplossing, beheert en voorziet de hotelier zijn gasten van interactiviteit zonder dat hiervoor onhandige settopboxen (STB’s) nodig zijn. Met deze oplossing kan het hotelmanagement de status van de Tv’s in de kamers bewaken, een IP-netwerk controleren en kijken of gasten zijn in- of uitgecheckt. Met LYNK SINC 4.0 kunnen hotels unieke kanalenlijsten creëren en de nummering van de beschikbare kanalen aan specifieke behoeften aanpassen. In combinatie met de Property Management System (PMS) server biedt LYNK SINC volledig onafhankelijke, kosteneffectieve controle over content- en displaybeheer. De Samsung LYNK SINC 4.0 oplossing kan over alle vormen van infrastructuur werken en de Tv’s centraal beheren (netwerk, wifi en coax). Via coax kan het nog via standaard DVB-C digitaal coax gaan, maar Samsung maakt het ook mogelijk om 100% IP over coax te gaan en dit is zeker uniek op de Hospitality TV markt. 

b) LG: Interactieve televisie in uw hotel

In de hospitalitybranche draait het om gastvrijheid. LG Pro: Centric Hotel Tv’s dragen hieraan bij. Pro: Centric is een uniek broadcasting platform dat het mogelijk maakt op elke hotelkamer een experience te creëren. Internet, data feeds en applicaties kunnen worden gecombineerd met hotel services. En dat allemaal op een tv-scherm. 

Het is mogelijk om de Hotel Tv’s te customizen naar de ‘eigen look & feel’ van het hotel door de ingebouwde PC (Soc System on Chip). Tevens heeft de LG Hospitality TV een ingebouwde Acess Point om connectie te maken met andere devices om content naar keuze af te spelen.

Enkele interessante Hotel TV modellen zijn de XXUU761H (verkrijgbaar in 49’’, 55’’ en 65”” versies), de XXW961H (55” en 65”) en de XXLU341H (32”, 43”” en 49” versies).

De  LG Hotel Tv toestellen kunnen aangestuurd worden vanaf 1 centraal platform (IPTV server – ProCentric Direct), waarbij het management configuratie en informatie naar de TV toestellen kan sturen via een server.

Pro:Centric V en Smart oplossingen zijn de “paradepaardjes” van LG en zijn te gebruiken in combinatie met de LG Hotel Tv’s. De kracht van Pro Centric V (Value) is gebruiksvriendelijkheid voor de gast en eenvoudig qua bediening. Denk hierbij aan onder andere gepersonaliseerde (welkomst)berichten, Video on Demand, Online Uitchecken, email, betaling via credit card en draadloos internet op de kamer via de optioneel beschikbare in te bouwen WiFi card.

De OLED-technologie van LG zorgt voor een rijke visuele ervaring met absolute zwartwaarden en intense kleuren. Dit wordt gerealiseerd dankzij de zelf verlichtende pixels. De OLED-displays zijn geschikt voor alle toepassingen die vragen om een hoogwaardige beeldkwaliteit en een hoogwaardig design. LG biedt een op maat gemaakte omgeving voor de hospitalitymarkt, met een selectie van bewezen producten voor de hotelsector. De OLED Hotel TV is zeer geschikt voor hoogwaardige en luxueuze toepassingen. De LG 65” UHD SMART Hotel TV en Pro:Centric Direct oplossing is het neusje van de zalm.

c) Philips Hospitality TV: juiste boodschap op het juiste moment

Philips is met zijn Hospitality TV al 40 jaar toonaangevend. De innovatieve Hoteltelevisieoplossingen zijn te vinden bij talloze hotelketens en hotels. De nieuwste generaties Hotel-Tv’s zijn net als een schilderij aan de muur. De randloze Signature Hospitality-TV en de meeslepende ervaring van Ambilight zorgen voor een kijkervaring die intenser is dan ooit.  

Philips Professional Display Solutions heeft een uitgebreid assortiment. De stand-alone tv’s worden vooral door kleinere hotels tot dertig kamers gebruikt. Stand-alone tv’s zijn geschikt indien het hotel uitsluitend tv-kanalen wil aanbieden.

Enkele interessante hoteltv-modellen zijn de Signature 7011, de MediaSuite 5010 en MediaSuite 5011, de HeartLine (3010/84010/3011), de Easysuite 3011 en de Studio 2869.

Naast de stand-alone-functie is het ook mogelijk om alle tv’s met elkaar te verbinden en vanaf een centraal punt aan te sturen, via het CMND systeem. Wat het systeem uniek maakt, is dat alle tv’s, beeldschermen en andere Philips displays in de hotelkamer, meetingroom, lobby en hotelrestaurant vanaf één server worden aangestuurd. 

Door de beeldschermen van Philips te laten voorzien van Android OS, is het mogelijk om applicaties op de tv te installeren. Dit is een unieke eigenschap binnen de hotelmarkt. Hierdoor worden de mogelijkheden door het toevoegen van apps aan de tv eindeloos, want er zijn in Europa alleen al meer dan 750.000 app-ontwikkelaars voor Android. Het potentieel van apps voor het hotel is daardoor gigantisch. Het inchecken, de roomservice en hotelinformatie kunnen door de koppeling met Android worden geregeld via de televisie. 

Aangezien het CMND System gelinkt kan worden met de bestaande PMS systemen in het hotel, zijn gastgerichte boodschappen op het scherm heel gemakkelijk te realiseren. Denk maar aan de gastnaam die verschijnt op de TV en het feit dat het ganse scherm in de taal van de gast kan worden afgesteld. Maar ook andere toepassingen zoals view bill en een snelle check-out zijn perfect mogelijk. Voortaan kan de hotelier ook gepersonaliseerde boodschappen naar de tv van de hotelgast sturen.  

2. Professionele beeldschermoplossingen

Professionele beeldschermen vinden steeds meer hun weg naar het hotel. Ook digital signage kan een grote bijdrage leveren aan de gastvrijheid van een hotel. Zo kan de bewegwijzering en de aanduiding van kamers of vergaderzalen met beeldschermen worden gedaan. Met het aanbod van professionele schermen maakt de hotelier in gans het hotel indruk op zijn gasten. Bovendien kan de hotelier zijn boodschap op een effectieve manier overbrengen.  Het geeft het hotel een finishing touch die perfect aansluit op de ambiance. 

Bij de meeste beeldschermoplossingen staan comfort en gemak voor de hotelier voorop en worden toepassingen op maat van het hotel voorgesteld. Moderne beeldschermen hebben een ongelofelijke beeldkwaliteit. 

Daarnaast spelen de fabrikanten ook in op de trend van interactiviteit met touchscreens. De multi-touch displays geven het hotel de finishing touch. Met uiteenlopende touchscreens trekt de hotelier de aandacht van zijn gasten.

a) Samsung Flip: nieuwe interactieve display

Doordat Samsung gebruik maakt van de nieuwste LED-technologie, kunnen er grotere schermen aangeboden worden, wat interessant is voor lobby’s, architecturale decoratie, restaurants en de grotere seminarieruimtes met daglicht aanwijzing. LED is duidelijk de ultieme grotere display : zonder randen, met hoge helderheid, rijke kleuren en zeer duurzaam.

Nieuw is Samsung Flip, de nieuwe interactieve display dat op dit moment één van de meest innovatieve producten is die men in de Hotelsector heeft. Met de Samsung Flip kunnen vele hotels met verouderd seminarieruimtes materiaal toch van iedere ruimte een top-of-the-line vergaderruimte maken. Flip kan ook gebruikt worden om gasten/groepen te verwelkomen of om de restaurant menu/foto’s op te zetten dankzij de “freeze” functie zodat de inhoud niet gewist/aangepast kan worden. 

b) LG Beeldschermoplossingen: makkelijk in te passen in de hotelomgeving

Op gebied van digital signage heeft LG tal van interessante nieuwe schermen die mooi in te passen zijn in de hotelomgeving. De Ultra Strech beeldschermoplossingen zijn zeker interessant voor gebruik in de lobby en de executive lounges. De Curved Open Frame schermen zijn mooi in te passen in de Hotel Lobby of in de bars. Enkele nieuwe standaard monitoren (Commercial Lite)  die gebruikt kunnen worden in een hotelomgeving zijn de XXUU640C toestellen, die verkrijgbaar zijn vanaf 43 tot en met 70 inch. De 4K displays worden vooral gebruikt in de vergaderzalen van het hotel.

c) Philips beeldschermen brengen hotelboodschap op effectieve manier over

De schermen van Philips die je in het hotel vindt, moeten over enkele jaren nog steeds aan de moderne eisen van de hotelgasten voldoen. De Videowall monitoren zijn zo ontworpen dat de schermen maximale exposure en een ongelofelijke beeldkwaliteit bieden, met een vrijwel onzichtbare rand, zodat de content volledig tot haar recht komt. Daarnaast speelt Philips in op de trend van interactiviteit met touchscreens. De geavanceerde collectie multi-touch displays van Philips geeft het hotel de finishing touch. Met uiteenlopende touchscreens trekt de hotelier de aandacht van zijn gasten.  

Een unieke eigenschap binnen de hotelmarkt is dat de beeldschermen van Philips kunnen worden voorzien van Android OS. Dat biedt de mogelijkheid om applicaties op de schermen te installeren.

Auteur en foto’s: Peter Van Oyen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*