Kloeg Collection : Hospitality met de zachtheid maar volle smaak van een Zeeuwse bolus

Wanneer je management, marketing, food & beverage en gastvrije hospitality in een blender door elkaar hakselt dan krijg je Kloeg Collection. Het is een kleverig deeg dat zich volgens de lokale omstandigheden in de grilligste vormen laat afwerken maar steeds met aandacht voor smaak en kwaliteit. Die bolus wordt nu al gesmaakt op negen locaties maar de ingrediënten zijn nog niet op.

Familiair met stijl

Wat begon met een strandpaviljoen in het Zeeuwse Dishoek (tussen Zoutelande en Vlissingen) is uitgegroeid tot een familiebedrijf met voorlopig negen locaties op de kaart. Kloeg Collection is de verzamelnaam van verschillende activiteiten in de hospitality. De familie Kloeg, vader Michel, moeder Sophie, dochters Nina en Laura en zoon Floris hebben allen één ding gemeen:  Zeeuwse vakantiegangers familiair maar professioneel ontvangen en op hun wenken bedienen.

Van strandbar tot 4 sterren hotels

Als geboren en getogen Rotterdamse knaap leerde Michel Kloeg de zilte geur en de speciale blauwe  lucht van Zeeland kennen door de talrijke familie uitstapjes aan de hand van vader en moeder.  Als stadsjongen voelde hij als het ware dat er in deze regio meer mogelijkheden zaten dan wat de industriële havenstad te bieden had. Na een niet onsuccesvolle professionele carrière kwam in 2008 het strandpaviljoen Kaapduin te Dishoek onverwacht op het pad. Het was de eerste aankoop van ‘Kloeg’ in Zeeland. In de weekends en vakantieperiodes kwam moeder en kroost meehelpen in de zaak, die na verloop van tijd al vlug een ganse familiezaak werd. Vader liet, met zijn doorzettingsvermogen en zakelijke visie over gastvrijheid, na verloop van tijd zijn oog vallen op het Beach Hotel in Zoutelande. Na drie jaar werd het hotel grotendeels gesloopt, nieuw gebouwd, verdubbeld in capaciteit en één hotelster rijker.

Kloeg collection

Toen Michel Kloeg in 2019 het nieuwgebouwde Hotel Kaap West in Westkapelle op zijn duinpad zag voorbijkomen, ontstond een intense samenwerking met TEAM Leisure. Deze groep is gespecialiseerd in het succesvol vermarkten van recreatieve vastgoedprojecten in Nederland en in het bijzonder in Zeeland. Het gaat hem hierbij om zowel ‘eigen’ projecten, welke ontwikkeld zijn door zusterbedrijf TEAM Concepts, als projecten die verkocht worden in opdracht van andere projectontwikkelaars. De formule van TEAM Leisure is gebaseerd op het volledig verzorgen van het complete marketing- en verkooptraject. Het was ook het moment om Kloeg Collection uit de vruchtbare Zeeuwse bodem te lanceren. Kloeg Collection ontfermt zich over de exploitatie van de hotels, waarbij ze de gasten ontvangen in een ontspannen sfeer om hen te laten genieten van een uitmuntend verblijf. Bij Kloeg Collection behandelen ze hun gasten als hun eigen familie. En dat is te merken van bij de ontvangst tot aan de eventuele afscheidsdrink in de hotelbar. Alles daartussen gebeurt in een joviale sfeer waarbij gastvrijheid en het ‘thuis’ gevoel overheerst.

F&B

Op de meeste locaties waar Kloeg Collection aanwezig is neemt de groep ook, in eigen beheer, de food & beverage voor zijn rekening. Maar van een food and beverage department binnen de groep wil Michel Kloeg niet weten, toch niet in de traditionele vorm. “ In ieder restaurant of bij iedere ontbijtservice hebben we een eigen kok, die met zijn team zijn verantwoordelijkheid opneemt. Dat alles wel steeds in de filosofie van Kloeg Collection. Het meedenken binnen de groep en de ruimte laten voor eigen (smakelijke) initiatieven zorgt voor een tevreden kok en een gemotiveerd team” aldus Kloeg. “Wanneer ik daar een soort supervisor, laat maar zeggen een f&b manager zou boven plaatsen die bepaalt welke ingrediënten wanneer en waar moeten aangekocht worden en hoe ze moeten verwerkt worden, dan zou er heel wat creativiteit maar ook motivatie verdwijnen. Als een kok in Vlissingen liever met Spaanse ham werkt dan de kok uit Renesse die zweert bij Vlaamse ham dan heb ik daar niks op tegen”. Zeer regelmatig is er wel overleg tussen de verschillende keukenverantwoordelijken, net zoals tussen alle medewerkers trouwens.

Medewerkers

Michel Kloeg en zijn familie zijn fier op hun medewerkers. Vooral op de flexibiliteit die ze vaak etaleren. Kloeg: ”In tegenstelling tot bij sommige collega’s hebben wij tijdens de pandemie niemand ontslagen. Iedereen is (soms heel letterlijk) aan boord gebleven, werd doorbetaald en dat soms meer dan wettelijk voorzien. Zo konden we bij de opstart op ervaring en kennis rekenen.” Tijdens de sluiting van de horeca waren er enkele projecten in opbouw of in een pre-startfase. De receptioniste kon plots vijzen indraaien terwijl de afwasser met verf en borstel in de hand stond. “Werken bij Kloeg Collection staat zeker in Zeeland, hoog aangeschreven. We betalen goed, en laten het personeel ook meedenken. Maanden voor de opening van een hotel wordt er al personeel aangeworven. Die komen dan in een rotatiesysteem terecht bij reeds bestaande hotels zodat niet alleen wij maar ook het personeelslid kan evalueren wat of waar hem of haar het best ligt. Op die manier kunnen we steeds de juiste mensen op de juiste plaatsen inzetten” aldus vader Kloeg. Bij Kloeg Collection hebben ze ook eigen opgeleide, verantwoordelijke leermeesters zoals dat in Nederland heet. De werkervaring onder toezicht van een erkende leermeester kan zorgen voor een volwaardig diploma na verloop van tijd. De housekeeping in de verschillende hotels wordt verzorgt door een externe firma, maar ook hier worden die mensen meegenomen in het familiaire, collegiale ‘KLOEG’ verhaal.

9+3+????  

De Kloeg Collection activiteiten spreiden zich momenteel uit over negen locaties. De jongste zijn De Timmerfabriek , De hotelboot Koningin Emma (beiden in Vlissingen), en Boutique Hotel Helder te Renesse. Verder is er het Beach Hotel te Zoutelande, dat voor 100% in eigen handen is, Hotel Kaap West te Westkapelle, Hofstede Moesbosch te Koudekerke, Boutique Hotel Rijks te Goes, Hotel Zeeuws Licht te Dishoek en Villa Zeezout te Zoutelande. In de zeer nabije toekomst komt daar nog Grand Hotel Britannia te Vlissingen, Hotel Sint Joris te Middelburg en De Dokwerker/Timmerfabriek hotelappartementen bij. Of het daar bij blijft is voorlopig een open vraag. Er is ook nog (Zeeuws) Vlaanderen.

Chef Frederik Karr bij De Timmerfabriek

Te diepe Westerschelde

Bij een vraag over de diepte van de Westerschelde laat vader Kloeg niet vlug in zijn kaarten kijken als het over de toekomstplannen gaat. “ Bijna alle hotels waar wij bij betrokken zijn hebben een verhaal. Een verhaal waar wij en ons personeel aan mee doen. Boutique Hotel Rijks te Goes huist in het oude Manhuis, Hotelboot Koningin Emma is een motorschip uit 1933. Hotel de Timmerfabriek is ondergebracht in een Rijksmonumentaal pand uit 1914 waar ooit timmerlieden werkten aan luxe scheepsinterieurs. Het historische karakter is nog steeds terug te vinden in het loft hotel…. . Met uitzondering van Hotel Helder in Renesse rij ik maximaal 10 minuten van het één naar het andere hotel. Mocht ik aan de andere kant van de Scheldearm iets beginnen dan lukt mij dat niet meer. Zelfs naar Zeeuws-Vlaanderen, naar Breskens, doe ik er nu 45 minuten over, laat staan naar Vlaanderen…. Maar zeg nooit neen. Eens ik mijn drie kinderen elk hun verantwoordelijkheid kan geven over hun hotel en er doet zich de kans voor waarbij er weer een hotel met een verhaal in zit dan weet je maar nooit…

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*