Ibis Styles Bredene: een nieuwe wind waait door de kustgemeente

Het design van de jongste Ibis (Styles) in ons land – geopend op 6 oktober 2023 – staat in het teken van “Surfs Up!”. De receptie en de 81 kamers zijn opgetuigd met surfboards en ook de gangen en de tapijten werden volgens hetzelfde ietwat bredere watersportthema geconcipieerd. Surfen roept sowieso de associatie met wind op. Maar ook in overdrachtelijke zin luidt dit kersverse hotel een nieuwe wind in voor Bredene. Bewuste kustgemeente is sinds jaar en dag goed voorzien van campings, vakantieparken, B&B’s en kleinschalige hotels, maar een stevig uit de kluiten gewassen hotel was een ontbrekende schakel tot nog toe, zeker nadat – op dezelfde locatie nota bene – het toenmalige Hotel Europa er eind 2018 mee ophield.

Tekst Daniel Steevens I Foto’s Ibis Styles Bredene

De plaatselijke surfclub en de surfers die uit het binnenland komen zullen alvast verre van ongelukkig zijn met deze hippe realisatie. General manager Jade Vandevyvere schrijft aan de manier waarop de lobby aangekleed werd, zelfs een Ibiza-vibe toe. Deze GM is een bijzonder aangename verschijning van amper 26 lentes, en alleen daarmee doorbreekt deze Ibis al het hardnekkige vooroordeel dat de schakels van sommige hotelketens makkelijk inwisselbaar zouden zijn.
Er zijn natuurlijk nog opvallende uitschieters. Zoals het feit dat in dit hotel ook huisdieren welkom zijn (mits toeslag van €15/dag & huisdier). De trouwe viervoeters logeren dan in kamers met aangepaste vloerbedekking. Aanvragen op voorhand is in voorkomend geval zeker geraden. Zelfde verhaal – wat het reserveren betreft – voor wie op zoek is naar voor mensen in rolstoel uitgeruste kamers (4, waarvan 2 met seaview) of connecting rooms.

Versluys (1)
Het 7 verdiepingen hoge Ibis Styles Bredene wil veel meer zijn dan louter hotel. Het streeft expliciet laagdrempeligheid na, ambieert m.a.w. de functie van ontmoetingplaats, gelet op de centrale positie in het gemeentelijk weefsel aan zee. De bar is open van 8 tot 23 uur en alle maaltijden van de dag staan ook open voor buitenstaanders. Van de andere kant hebben hotelgangers de mogelijkheid om (uiteraard wat goedkoper) te boeken zonder ontbijt.
Op amper een steenworp van het hotel ligt het dynamische Event- en Meetingcentrum Staf Versluys. Er geldt een samenwerkingsovereenkomst, waarbij deze Ibis Styles zakelijke of cultuurgerelateerde groepen kan laten gebruik maken van de vergader- of conferentie-infrastructuren en de op grote volumes gerichte lunch- en dineerruimte van het multifunctioneel complex in de Kapelstraat. Creatie van een win-win situatie, noemt men zoiets.
Daarmee is meteen duidelijk dat niet louter op een leisurepubliek gemikt wordt. Deze Ibis Styles is (het tiende en jongste) lid van de Belgian Coast Hotels (BCH). Het zijn stuk voor stuk Accor franchised hotels die vooral bekend staan omwille van het organiseren van teambuildings en andere bedrijfsevenementen, gekoppeld aan overnachtingen.
Daarnaast spreekt Jade Vandevyvere systematisch het bedrijfswezen van Bredene aan. Eén van de voordelen t.o.v. grote buur Oostende is minder drukte en meer plaats voor de wagen.

Versluys (2)
We hadden het al over Staf Versluys, maar er is ongetwijfeld ook de actieradius van de in Bredene geboren Bart Versluys. Je kan er onmogelijk naast kijken: zijn Oostendse bouwgroep is op dezelfde site van het hotel de laatste hand aan het leggen van Residentie Europa. Het gaat om 81 appartementen – toevallig of niet zoveel als het aantal kamers in Ibis Styles – die zullen ingezet worden voor permanente bewoning of tweede verblijf.
Van de ondergrondse parking zullen ook de hotelgasten die dat wensen, kunnen gebruik maken (à €20/nacht). In totaal zijn er 22 parkeerplaatsen voorzien voor de klanten van Ibis Styles.
GM Jade Vandevyvere bekijkt de residentie als een ferme meerwaarde, want heel wat toekomstige bewoners zijn reeds langs geweest in het hotel en hebben onder meer geïnformeerd of familieleden en vrienden uit het binnenland die bij hen straks op bezoek komen, hier kunnen logeren. Ook in dit geval staat dus een wisselwerking in het vooruitzicht. Inbegrepen dezelfde goede intentie met de twee voorziene (en dus voorlopig nog niet ingevulde) horecazaken die op het gelijkvloers van Residentie Europa komen.
Van het voormalige Hotel Europa naar vlak ernaast de gloednieuwe Residentie Europa: ook hier is begripsverwarring niet uitgesloten, maar er zit natuurlijk een story achter.
www.ibisstylesbredene.be