Hotel St. Joris, Middelburg: monument met rijk verleden in het hart van Zeeuwse hoofdplaats

Leuke citytrips hoeven echt niet geassocieerd te worden met verre verplaatsingen. Het Nederlandse Middelburg, op het overland makkelijk bereikbare eiland Walcheren, ademt één en al historie en gezelligheid uit. De stad telt een record aantal beschermde monumenten en de kosmopolitische handelssfeer waarbij de huidige provinciehoofdplaats van Zeeland destijds zowaar de voet kon zetten naast Amsterdam, is op een eigentijdse manier overeind gebleven.

Dat is duidelijk te zien aan de massa’s oogstrelende winkelpanden en de riante keuze aan restaurants van alle niveaus. Die culinaire weelde maakt een eigen restaurant overbodig voor Hotel St. Joris, dat pas op Hemelvaartsdag ’23 de deuren opende. De eigen sfeervolle ontbijtlounge (50 plaatsen + terras in de ruime stadstuin bij goed weer) volstaat ruim op dit vlak.

Als monument is St. Joris (4*, 54 kamers van 6 verschillende types) dan weer een geweldige voltreffer. Het originele bouwjaar 1582 staat op de gevel vermeld. Oorspronkelijk luidde de naam van het pand St. Jorisdoelen, als locatie waar de leden van de schuttersgilde van St. Joris van Zeeland hun schotvaardigheid kwamen meten met elkaar. Over de eeuwen heen is die hoofdfunctie geleidelijk vervangen door een soort broederschap. Aan de convivialiteit van dit verhaal kwam echter abrupt een einde tijdens WO II. De St. Jorisdoelen werden toen met de grond gelijk gemaakt bij een desastreuze stadsbrand.

Genereus design

Gelukkig werd het hele complex na de oorlog zo authentiek als mogelijk gereconstrueerd. Daar plukt het huidig Cityhotel nu de vruchten van. De hoge plafonds met vaak zichtbare balken, de toren incluis imposante wenteltrap, de lofts e.a. opvallende architecturale hoogstandjes werden tijdens de recente ombouw tot hotel zelfs nog sterker geaccentueerd mits de aanwending van rijke materialen en warme kleuren.

De geschiedenis herhaalde zich in dit geval voor de Zeeuwse hotelgroep Kloeg Collection. TEAM Leisure, o.l.v. de hh. Paul Huges & Joeri Beekman, stond in voor de verwerving van het monument én de transformatie ervan. Voor de exploitatie deed TEAM eens te meer een beroep op de Kloeg Collection van Michel Kloeg.

Dochter Laura Kloeg is vandaag de general manager van St. Joris. Samen met Jessica van Stee heeft ze de leiding over alle werkzaamheden. Jessica is tevens front office manager in St. Joris en ook nog eens duurzaamheidscoördinator voor alle accommodaties van de hotelgroep.

Steeds meer zakelijke gasten

Het zeer centraal gelegen hotel – Balans luidt de naam van de straat – werkte van bij de opstart meteen als een magneet op leisuretoeristen. St. Joris beleefde dan ook een heel drukke eerste zomer, annex nazomer.

Maar quid met het zakentoerisme? Middelburg staat in economische kringen immers bekend als locatie die meer arbeidsplaatsen dan inwoners telt. Zijn er meetingruimtes in St. Joris of worden er op termijn voorzien? Sales & content marketeer Eline Westerveld: “Nee, het hotel beschikt niet over een vergaderruimte. Toch merken we dat steeds meer zakelijke gasten en bedrijven ons weten te vinden voor een fijn verblijf voor zichzelf of voor hun zakenrelatie.”

Rest nog de praktische vraag welke faciliteiten er zijn voor de automobilisten bij afwezigheid van een privé-parking. In de buurt fungeren meerdere publieke parkings: gelden daar voorbehouden parkeerplaatsen voor de hotelgasten en/of zijn er speciale uitrijtarieven? “Achter het hotel zijn er een beperkt aantal VIP-parkeerplaatsen met mogelijkheid tot het opladen van elektrische auto’s. Deze kunnen tegen betaling op voorhand worden gereserveerd. Voor alle andere parkeermogelijkheden gelden de reguliere tarieven. We zorgen ervoor dat al onze gasten op voorhand hierover zijn geïnformeerd. Dit wordt als zeer prettig ervaren.”

www.hoteljoris.nl

Tekst: Daniel Steevens – Foto’s: Hotel St. Joris

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*