B&B Allegambe’s Goed, Aartrijke: Symbiose van rust, groen en overnachtingskwaliteit

Onze landbouwsector mag dan effectief fel bedreigd heten, wees maar zeker dat al die hardwerkende beoefenaars van de mooie boerenstiel zich niet zomaar laten kisten. Allegambe’s Goed, gelegen in volle agrarisch gebied te Aartrijke (deelgemeente Zedelgem), is zo’n prachtig voorbeeld van een geweldige portie creativiteit bij het weerwerk. Het perceel, ingekapseld in een bijna filmisch decor tussen maisvelden en weidse open ruimtes, wordt vooral ingezet als B&B, of soms dan weer als vakantiewoning.

Het koppel Toon De Roo & Cis Albers is zeker niet over één nacht ijs gegaan bij de uitwerking van hun concept. Op een gedeelte van hun erf vlakbij de boerderij van waaruit zij nog altijd in de weer zijn, stond – nadat een paar decennia terug besloten werd de tak melkvee af te stoten – de koestal te verkommeren en dienst te doen als berghok. De constructie was niet voor verbouwing vatbaar vanwege geen fundamenten en rottende balken. Daarom besloten ze, na stevig denkwerk, om gewoon de boel te slopen en er een totaal nieuw gebouw in L-vorm en in landelijke stijl neer te zetten. Binnenin is ruim voldaan aan alle nodige comfortnormen.

Storytelling

Heel wat research ging ook gepaard met de naamkeuze. Bleek dat de adellijke Spanjaard Antoon Allegambe één van de oudst gekende eigenaars van de boerderij was. Dat situeerde zich eind de 17e eeuw, toen de Zuidelijke Nederlanden onder Spaans bewind stonden. De familienaam Allegambe komt intussen niet meer voor in België, wel nog in Spanje. Cis: “Mogelijk was hij niet de allereerste eigenaar, maar wij hielden het bij hem omdat mijn man ook Antoon noemt en ik er mijn familienaam Albers in terugvind.”  

De inventiviteit wordt doorgetrokken op het niveau van de kamers. Het zijn er in totaal 8, waarvan 6 standaard, 1 luxe en 1 suite. In totaal maakt dat 20 bedden. Wie dus een vakantiewoning zoekt, kent de capaciteit. Heel leuk is dat bij elke kamernaam een verhaal hoort. Als staaltje van storytelling kan dit tellen.

Punt is dat alle namen aan (gewezen) inwoners van Aartrijke refereren. De bekendste kamernaam is wellicht Frans, want die is gewijd aan auteur Frans Ramon Boschvogel. Marie was dan weer de grootmoeder van Toon: zij werd in 1942 oorlogsweduwe met 8 jonge kinderen. Terwijl de boerderij zelf opgevorderd was door de bezetter, gaf zij in de (nu afgebroken) schuur onderdak aan vluchtelingen onderweg naar Frankrijk. Marie bleef zelfs permanent twee jonge gezinnen afkomstig uit Kapelle-op-den-Bos depanneren in die donkere jaren. Kamer Janis werd geïnspireerd door de naam van een krijgsgevangene uit het nabijgelegen Vloethemveld. Enzovoort.

Alles lokaal, dus geen sinaasappelen

Cis vertelt het allemaal in geuren en kleuren, maar er liggen ook behoorlijk wat schriftelijke documenten voorhanden in Allegambe’s Goed. Ze zijn te vinden naast de puur toeristische info en naast lijstjes met adressen van eetgelegenheden binnen een straal van 5 km. en voor alle budgetten. Voor wie verkiest zelfs iets op te warmen, staat een magnetron ter beschikking.

Andere bijzonderheid: het copieus ontbijt dat de B&B aanbiedt, is 100% lokaal of hoogstens regionaal. Alle producten zonder onderscheid komen van collega-landbouwers of middenstanders. Zo levert de schoonzoon die Hoeveslagerij Het Merelhof uitbaat, de charcuterie. De mosterd komt van bij Wostyn (Torhout) en de honing en de peperkoek van de Meli, nu een groot bedrijf maar destijds gesticht door boer Florizoone.

Consequent met deze filosofie worden in Allegambe’s Goed sinaasappelen – want die worden niet gekweekt en geperst in België – achterwege gelaten en vervangen door verschillende lekkere appelsappen.

Wijngoed in wording

Allegambe’s Goed wordt in de praktijk vooral gefrequenteerd door koppels van verschillende leeftijden. Gezinnen met kinderen zijn uiteraard ook welkom, maar ze behoren niet tot het specifiek doelpubliek; kinderbedjes en -zitjes zijn niet aanwezig in het meubilair.

De buitenlandse belangstelling komt in hoofdzaak vanuit Duitsland. Voor de rest zakken geregeld Nederlanders, af en toe Fransen, steeds meer Italianen en t.g.v. de kerstmarkten in Brugge ook heel wat Britten naar Aartrijke af.

Een andere trend vooral post-corona zijn gasten die gerelateerd met hun job komen overnachten. Met name vanuit CNH (het vroegere New Holland) kent men heel goed de weg naar hier. Of cultureel: de musical “Marie Antoinette” in Torhout-Wijnendale van afgelopen zomer was ook voor de B&B een echt succes.

Benevens de klassieke mond-aan-mond reclame, verwerft dit landgoed met ruime parking steeds meer naambekendheid via booking.com, Toerisme Vlaanderen en, weliswaar in mindere mate, de sociale media.

Recent werd er een wijngaard aangeplant. Binnen enkele jaren kunnen de gasten dus ook proeven en genieten van de wijnen gemaakt in ‘Wijngoed Allegambe’.

www.allegambesgoed.be

Tekst: Daniel Steevens – Foto’s: Allegambe’s Goed

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*