Hotel Rijks, Goes – Hoge beleveniswaarde in commerciële city

Er was een tijd dat de reisformule citytrip steevast geassocieerd werd met wereldsteden. De jongste jaren is echter een verregaande schaalverkleining aan de gang. Wat dat betreft biedt Goes (ca. 30.000 inw.) het grote voordeel van bijzonder makkelijke bereikbaarheid. Het USP zit vooral in zijn imago als hét shoppingoord van Zeeland; en dat wil wat zeggen voor wie vertrouwd is met de handel en wandel in Zeeuwse grensgemeenten als Sluis, Hulst of Axel.

Goes is op zijn beurt royaal voorzien van cafés en restaurants annex gezellige terrasjes. Ook liefhebbers van erfgoed (historische gebouwen, musea en zelfs een authentieke stoomtrein), van familiale attracties (zoals een subtropisch zwembad en een kinderboerderij) en van golf (met 18 holes parcours) worden op hun wenken bediend in Goes-city.

Pal in het centrum, schuin tegenover de 15e eeuwse Grote of Maria Magdalenakerk, startte vorig jaar Boutique Hotel Rijks (4*) op. Dit aloude Rijksmonument (anno 1656) staat bij de Goesenaren bekend als het ‘Oude Manhuis’. Die functie is nochtans allang opgedoekt. Nadien waren in het pand resp. tweedekansonderwijs, dansscholen en een tweedehandswinkel operationeel.

De recente omvorming tot hotel gebeurde met behoud van zowel de gevels als de intieme tuin plus in het interieur de authentieke bouwelementen zoals de plafondbalken, de raampartijen en de wandtegels.

Ontwikkeling in eigen beheer

Boutique Hotel Rijks bestaat uit 40 kamers, waarvan 35 doorgaans vrij compacte tweepersoonskamers en 5 ruime suites. Dit hotel behoort tot de snelgroeiende Kloeg Collection. Het management van Rijks (en van hotel Kaap West in Westkapelle) is in handen van Laura Kloeg, dochter van stichters Michel & Sophie Kloeg en tevens (personeels)directeur van de hotelgroep.

Rijks werd ontwikkeld en gerealiseerd i.s.m. TEAM Concepts en Bouwgroep Peters. Het concept is zowel afgestemd op de eeuwenoude historie van het pand als op het door de gasten zo gewenste hedendaags comfort. TEAM Leisure, zusterbedrijf van TEAM Concepts, vermarktte de suites aan particuliere investeerders. De kopers genieten van een combinatie van verhuurrendement en het plezier van het eigen gebruik van hun hotelsuite.

Meteen volledige zomerbezetting

De ouverture van Rijks gebeurde in februari 2021, d.w.z. in volle coronapandemie. Dat was uiteraard verre van bevorderlijk voor de eerste bezettingscijfers. Pas na het opheffen van de lockdown in de loop van juni liepen de reservaties los, wat dan wel resulteerde in een zo goed als volledige bezetting gedurende de drie zomermaanden. Tot er in oktober ‘21 een nieuwe tijdelijke lockdown in Nederland uitgevaardigd werd.

Vandaag gaat het Rijks echt voor de wind. De clientèle bestaat in hoofdzaak uit leisuregasten, maar in een stadshotel als dit komen doordeweeks ook heel wat zakengasten over de vloer. Laura Kloeg en haar team bekijken proactieve benaderingen voor deze categorie. Eén van de mogelijke opportuniteiten is het aanbod van meeting rooms buiten het hotel. Binnen het hotel kunnen de beide ontbijtzalen nu reeds aangewend worden voor zakelijke afspraken.

Gastronomische regio

Over een eigen volwaardig restaurant beschikt Boutique Hotel Rijks niet, maar daaraan bestaat ook niet echt een noodzaak. Laura Kloeg: “Een eigen restaurant is meestal service voor de gasten, maar als je midden in de stad zit met al die goede mogelijkheden al, dan is het maar de vraag hoeveel mensen daadwerkelijk in het eigen restaurant zouden gaan dineren.” Er huizen trouwens ook diverse kwaliteitsrestaurants in de omgeving van Goes. Sommige klanten komen zelfs speciaal naar Rijks afgezakt om vanuit die overnachtingsplaats de gastronomie in de omgeving te verkennen.

Rijks heeft geen privé parking, maar bevindt zich vlakbij Parkeergarage Centrum. Het hotel heeft een overeenkomst met de gemeente, waarbij voor de gasten speciale uitrijtarieven gelden.

www.hotelrijks.nl

Tekst: Daniel Steevens – Foto’s: Scherp! Fotografie

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*