Hilton schrapt wereldwijd 2100 kantoorbanen

Hilton Worldwide ontslaat 22 procent van haar personeel in reactie op de corona-pandemie, 2.100 mensen in totaal. Eind 2019 werkten zo’n 9600 mensen op kantoren van Hilton.

Behalve de ontslaggolf moeten de werknemers die mogen blijven langer genoegen nemen met salarisverlaging. “Nog nooit in Hiltons geschiedenis van 101 jaar heeft onze branche te maken gehad met een crisis die het reizen vrijwel tot stilstand heeft gebracht,” aldus Christopher Nassetta, de CEO van Hilton Worldwide in een verklaring. Hij zegt ‘verslagen’ te zijn en dat het bedrijf  ‘directe actie’ (lees: ontslagen) moet ondernemen ‘om de onderneming in stand te houden.’

Nassetta gaf in maart, bij aanvang van de pandemie, meteen zijn volledige salaris op voor de rest van 2020. Andere topbestuurders van Hilton Worldwide hebben vijftig procent ingeleverd en de rest van het personeel twintig procent. De ontslagronde is de volgende stap die Hilton op termijn terug moet brengen naar winstgevendheid. Wat de impact zal zijn op de werkgelegenheid in België, is nog niet geweten.

Hilton heeft achttien merken in portefeuille, waaronder behalve Hilton zelf Waldorf Astoria, Hampton en DoubleTree. In België heeft Hilton 4 hotels, 2 in Brussel (Hilton Brussels Grand Place en Hilton Garden Inn Brussels City Centre), en 2 in Antwerpen (Hilton Antwerp Old Town en Hampton by Hilton Antwerp Central Station).

Begin dit jaar zette Hilton nog met Tempo een nieuw merk in de markt. Met Tempo wou de Amerikaanse keten zich richten op de jongere doelgroep met een focus op wellness en duurzaamheid.