EquipHotel keert in november terug naar Parijs

Na een afwezigheid van vier jaar wegens de gezondheidscrisis, kan de grootste internationale vakbeurs gewijd aan de hotel- en restaurantsector opnieuw plaatsvinden. 

Wij hadden een verhelderende ontmoeting met Oytun Saritayli, internationaal promotiemanager van EquipHotel. Voor een focus op de vragen van vandaag en de antwoorden van morgen voor de hotelindustrie.

Dit jaar vindt EquipHotel plaats in Parijs van 6 tot 10 november. Het programma en de vele evenementen zijn rijker dan ooit. Het bewijs ligt in de cijfers, met 113.000 verwachte vakmensen, meer dan 1.200 exposanten, 144 vertegenwoordigde landen (waaronder België) die aanwezig zullen zijn in de 100.000 m² grote beurshallen van de Porte de Versailles.

EquipHotel 2022 heeft voor deze nieuwe editie al enkele zeer sprekende cijfers, maar zal ook stof tot nadenken bieden en antwoorden op de vragen die de sector zich stelt over zijn toekomst. Want de toekomst zal hier resoluut ter discussie staan, net als de constructieve geest, de uitwisseling en het delen, en vooral… het positivisme!

Een beurs op weg naar de toekomst

In een tijd waarin de “pre-crisis” maatschappij op zijn kop staat, waarin iedereen in zijn vakgebied zichzelf opnieuw moet uitvinden, waarin de bedrijfswereld zich moet aanpassen en waarin de toekomst ons uitdaagt, laat de organisatie van een vakbeurs zoals EquipHotel geen twijfel meer bestaan over zijn zeer goede bestaansreden.

Oytun Saritayli legt het perfect uit. “Covid en de gevolgen daarvan zijn een realiteit die niet kan worden genegeerd. Bij de organisatie van deze tentoonstelling hebben wij hiermee rekening gehouden door talrijke conferenties te organiseren, met name over het post-Covid aspect. Bovendien zijn wij midden in de crisis met de sector blijven communiceren via webinarconferenties, met de lancering van een platform in april 2021, en door de verspreiding van doorlopende informatie voor iedereen. Maar de vraag om fysiek te voldoen was een andere realiteit die voortvloeide uit de crisis en die wij zo goed mogelijk probeerden te beheren door EquipHotel te organiseren als antwoord op de vele actuele vragen en reële wensen en toekomstplannen van de actoren in de hotel- en restaurantsector. Positivisme voor morgen boven alles!

Antwoorden op de uitdagingen van de sector

De uitdagingen en de repercussies van de Covid-crisis of de oorlog in Oekraïne op de sector zijn vergelijkbaar in Frankrijk en in België, zegt Oytun. De hotelsector is sterk achteruitgegaan en verliest met name Chinese en Russische klanten die vroeger voor zaken naar onze grote steden kwamen. De manier waarop mensen werken is ook veranderd. Er wordt meer op afstand gewerkt en mensen reizen minder van het ene land naar het andere. Zowel om redenen van gezondheidsbescherming als vanwege de ecologische en economische gevolgen. Sinds de heropening van de hotellerie zijn er echter in de hotels zelf talrijke coworkingruimten gecreëerd die voor iedereen toegankelijk zijn. Deze maken gebruik van ruimten die overdag onbezet zijn (ontbijtzaal, lobby lounge, enz.). Aangezien gasten zich minder vaak in de stad verplaatsen, hebben hotels zich snel aangepast aan deze nieuwe manieren van werken door gastvrije ruimtes te creëren, een bar met bedienend personeel of een zelfbedieningskoelkast of zelfs een echt restaurant.

Dit is bijvoorbeeld het geval op de locatie van onze ontmoeting, het Hotel Indigo aan het Rogierplein in Brussel. De lokalen zijn ontworpen en ingericht in een ontspannende, plantaardige sfeer door een binnenhuisarchitecte van Oekraïense afkomst die nu in Antwerpen woont. Hier, in Hotel Indigo, in het hart van de hoofdstad van Europa, zoals in Parijs en andere grote steden, voegt Oytun eraan toe, adviseren architecten, ontwerpers en anderen nu hoteliers over dit soort verbeteringen, over deze veranderingen die in slechts enkele maanden tijd een echt antwoord zijn geworden op nieuwe werkgewoonten.

Wellness is tegenwoordig een groot pluspunt voor elk hotel,” zegt Oytun. Na een dag hard werken kunnen ontspannen in een comfortabele spa is een extra troef waarnaar veel vraag is in een tijd waarin mensen meer dan ooit beter voor zichzelf zorgen.

EquipHotel 2022, een ware kameleonshow

EquipHotel 2022 wordt een echte “all-in-one” beurs, met zijn stands voor apparatuur, diensten en producten, maar ook met zijn vele ontmoetingen met deskundige professionals. Het internationale doelpubliek zal in de eerste plaats uit België komen, dankzij de geografische nabijheid, maar ook dankzij de behoefte van elke professional in de sector om zijn ervaringen, zijn vragen en vooral zijn toekomstplannen uit te wisselen met collega’s en andere professionals.

Oytun Saritayli besluit: “De beurs zal een fysieke ontmoetingsplaats zijn, geen virtuele, en een ontmoetingsplaats van inspiratie voor morgen. Zij moet de sector een nieuwe impuls geven en op alle niveaus ideeën en nieuwe tendensen aanreiken. Het zeer complete en gevarieerde programma zal worden opgebouwd rond 5 thema’s die overeenkomen met wat volgens ons de echte uitdagingen van de sector in de toekomst zijn: het Terroir, het Territorium, “slow tech”, “slow living” en eco-energie en zachte mobiliteit. Deze thema’s beantwoorden aan de huidige bekommernissen van elk van onze tijdgenoten die in een voortdurend veranderende gemeenschappelijke wereld leven. Het is aan ons om het zo gelukkig mogelijk te maken.

EquipHotel – Paris – Porte de Versailles – 6 au 10.11.22 – www.equiphotel.com

Oytun Saritayli, internationaal promotiemanager van EquipHotel.

Tekst & foto: Joëlle Rochette

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*