Deurbeveiliging en toegangscontrole: oplossingen op maat van de hotelsector

Er zijn diverse spelers die slimme toegangsoplossingen voor hotels aanbieden. We gingen ten rade bij SALTO Systems, ASSA ABLOY, Häfele en Hotek. We legden hen twee vragen voor omtrent de cloud-based toegangscontrole en omtrent toegangscontrole met gebruik van smartphone als sleutel.

Tekst Peter Van Oyen

Cloud-based toegangscontrole in hotels is de nieuwste toepassing van gasttoegangsdiensten. Welke oplossing stelt u voor aan de hotelier?
Eric Beling (SALTO Systems): “SALTO Systems is al meer dan 20 jaar actief in de wereld van de toegangscontrole voor hospitality. Vandaag staat ons bedrijf vooral bekend omwille van de draadloze, intelligente sleutelloze beveiligingsoplossingen, die de hotelier ultieme controle geeft. Bovendien passen de oplossingen naadloos in het ontwerp en de stijl van het hotel.
Onze elektronische en digitale toegangscontrolesystemen zijn zowel geschikt voor grote als kleine hotels. Ze zorgen voor intelligente, sleutelloze en digitale toegang voor gasten en personeel. Doordat in- en uitchecken veel makkelijker verloopt, wordt de gastervaring verbeterd. Onze systemen zorgen voor een betere beveiliging, terwijl er door een hogere mate van automatisering en procesoptimalisatie van de hotelkamer tot de back offices veel bespaard kan worden. Belangrijk is verder de naadloze integratie van onze toegangscontrolesystemen met externe applicaties zoals in-room, check-in en gebouwbeheersystemen.

SALTO Systems biedt zowel server-based als cloud-based platforms aan. Wie voor SALTO KS (KaaS staat voor Keys as a Service) kiest, opteert voor een cloud-gebaseerde toegangscontrole. Aangezien alles in de cloud zit, heeft de hotelier geen software nodig. Je geniet wel van een volledige controle over alle functies via de mobiele of de web app om alle deuren, gebruikers en locaties in realtime te beheren. De slimme toegangsoplossing SALTO KS ondersteunt een breed scala aan sleutelloze toegangsmethoden. Het levert ook geavanceerde beveiligingsfuncties op een volledig extern en draadloos cloud-gebaseerd platform voor slim toegangsbeheer.”

Jeroen Coesmans (ASSA ABLOY): “ASSA ABLOY is al meer dan 4 decennia actief met deurbeveiliging in de hospitality industrie. Een nieuwe stap is dat we vanaf nu Vingcard naar voor schuiven als belangrijkste merk voor de hospitality sector, hetgeen meer duidelijkheid brengt. Met het uitgebreide assortiment geïntegreerde oplossingen wil ASSA ABLOY zijn positie als leverancier van beveiligde toegangsoplossingen in de hospitality sector versterken.
Sinds 2018 biedt ASSA ABLOY de cloud-based software Vostio aan. Vostio is een innovatieve portfolio van op cloud gebaseerde toegangsdiensten. Dit biedt een breed scala aan voordelen. Doordat het Vostio Access Management Systeem 100 % cloud-gebaseerd is, heeft de hotelier geen dure en omvangrijke on-site servers meer nodig. Dankzij de cloudserver is Vostio Access 24/7 beschikbaar en zijn er altijd automatische upgrades en veilige back-ups. Het systeem maakt gebruik van de veiligheidsclausules van Amazon Web Services, waardoor alle gegevens continue worden beschermd.
Een grote troef is verder dat het Vostio Access Management Systeem een intuïtieve ervaring biedt en zeer gebruiksvriendelijk is. Eigenlijk is er geen handleiding en opleiding nodig en biedt het mogelijkheden om op afstand te monitoren, wat in tijden van personeelstekort interessant is.
Verder wil ik ook nog even het Vingcard Novel hoteldeurslot vermelden. Het is een deurslotoplossing waarbij alle techniek in de deurgreep werd weggewerkt. Hierdoor is geen lezer meer zichtbaar, want alles zit in de deurklink. Het is een esthetisch aantrekkelijk product met een moderne en krachtige elektronica. VingCard Novel kreeg veel lof vanwege zijn vermogen om naadloos te passen in de stijl van elk hotel. De deurslotoplossing won dan ook de Red Dot Design Awards in 2023”.

Fréderic Versluys (Häfele): “Met Wireless Online maximaliseren we de waarde van ruimte samen met onze partners en zetten we de eerste stap naar draadloos verbonden ruimtes. De kern van Dialock Wireless-Online bestaat uit de nieuw ontwikkelde hardwarecomponenten die een draadloos mesh netwerk vormen waarin de access points als eindpunten zijn geïntegreerd. Het draadloze netwerk van de Dialock-terminals zendt de digitale sleutel van de PWA naar de betreffende terminal en maakt het mogelijk om de deur te openen. De communicatie verloopt via een Thread Mesh-Netwerk (2,4 GHz).

Wireless Online is de basis voor digitale deuropening zonder app download, Concepten voor meervoudig ruimtegebruik (bijv. werken en slapen), digitale check-in en check-out processen om de werkdruk op receptiebalies te verminderen en gasten comfortabeler in hun kamer aankomen, zijn allemaal mogelijk. Verder zorgt Wireless Online voor draadloze netwerkoplossingen in de kamer (bijv. deur open – licht aan, kamerbediening) en nieuwe bedrijfsmodellen voor klanten (“upgrade concept”).
Met Wireless Online zijn de Dialock systeemcomponenten met elkaar verbonden via een draadloze infrastructuur en hebben ze een interface met de cloud. Toegang tot de sluitpunten is mogelijk via cloudverbindingen met digitale partners (openen op afstand). Firmware-updates via een draadloos protocol over the air (OTA), d.w.z. zonder dat er personeel ter plaatse nodig is. Tenslotte vallen tijdrovende handmatige activiteiten weg, bediening en onderhoud van het elektronische sluitsysteem worden daardoor aanzienlijk vereenvoudigd”.

Een steeds populairder wordende online gestuurde toegangscontrole-oplossing is het gebruik van de smartphone als hotelkamersleutel. Wat is jullie antwoord op deze vraag?
Dolf Mulder (Hotek): “Your Mobile Key id de innovatieve cloudtoepassing van Hotek waarbij in elke hoteldeur een universele chip wordt ingebouwd. Het grote voordeel van deze oplossing is dat gasten op hun smartphone zonder app de deur van hun hotelkamer kunnen openen. Het downloaden van een aparte app is namelijk te veel gedoe voor iemand die ergens één of twee nachten verblijft. In plaats daarvan krijgt de gast een linkje met een virtuele sleutel toegestuurd waarmee de deur eenvoudig kan worden geopend. Dit biedt ook uitkomst voor kleine familiehotels met weinig personeel. Zo is het voor de hotelier niet meer nodig om op te blijven voor een gast die ’s avonds laat arriveert. En online is ook zichtbaar wanneer de gast binnen is.
De totstandkoming van deze virtuele sleutel was een proces van vallen en opstaan. Jaren geleden zijn we begonnen met installaties waarmee je met Bluetooth deuren kon openen. Maar al snel kwamen wij erachter dat het gevaar bestaat dat een Bluetooth-signaal door derden kan worden onderschept en daarmee dus een onveilige oplossing is. Daarom hebben we een product ontwikkeld waarmee je gewoon via het internet een deur kunt openen. Dat is Your Mobile Key geworden. Het is ook een superveilige oplossing, omdat deze is voorzien van Advanced Encryption Standard-beveiliging, kortweg AES.
Net toen Your Mobile Key gereed was, brak de eerste coronagolf uit, het product was precies wat hotels nodig hadden: contactloos inchecken, geen keycard en niet langs de receptie. Daardoor was het voor vele hotelklanten de ideale oplossing om toch door te kunnen gaan. Een bijkomend voordeel is dat Your Mobile Key niet alleen functioneert op onze eigen Hotek-sloten, maar op élk elektronisch hotelslot. Het resultaat is dat inmiddels al zo’n vijfhonderd hotels gebruikmaken van dit virtuele sleutelsysteem. Deze digitalisering bewijst ook dat het product op zich – in dit geval een deurslot – niet meer het belangrijkst is, maar wel de oplossing die we de hotels kunnen bieden.
De hotelgast is ook meer gewend geraakt aan het omgaan met digitale oplossingen. Waar de oudere generatie vóór de coronacrisis nog moeite had met het gebruik van de smartphone, blijkt dat ingrijpend veranderd te zijn.”

Eric Beling (SALTO Systems): “Voor de mobiele toegangscontrole met de smartphone heeft SALTO Systems de applicatie JustIn Mobile ontwikkeld. Met deze webapp, die ondertussen ook al 5 jaar op de markt is, open je deuren met de smartphone. De gast krijgt met de intuïtieve JustIn Mobile-app via het cloud-hosted platform een digitale sleutel. De SALTO software maakt mogelijk dat de hotelsloten via een beveiligde internetverbinding in contact staan met de mobiele telefoons van de hotelgasten. JustIn Mobile maakt vooral gebruik van Bluetooth, dat de standaard is voor draadloze verbindingen op korte afstand. De gast houdt gewoon zijn smartphone voor de lezer aan de hotelkamerdeur, waarna de deur opengaat.”

Jeroen Coesmans (ASSA ABLOY): “Vingcard, de uitvinder van het eerste kaartslot, introduceerde reeds in 2011 NFC gebaseerde mobiele sleutels voor hotelgasten. Met de kamersleutel in Apple Wallet zetten we een nieuwe stap en hebben gasten toegang tot hun kamers, liften en gemeenschappelijke ruimtes. Het is gemakkelijk, handig en veilig. Enkel het aanbieden van een iPhone of Apple Watch volstaat en werkt zelfs nog een aantal uren met een lege batterij. Room Key in Apple Wallet kan worden geïntegreerd in bestaande Vingcard installaties, is eenvoudig te distribueren en te beheren. Kamersleutels in Apple Wallet maken optimaal gebruik van de privacy- en beveiligingsfuncties die in iPhone en Apple Watch zijn ingebouwd. Ze worden op het apparaat opgeslagen, wat betekent dat Apple de plaatsen die uw personeel of gasten bezoeken niet ziet, dus gegevens zijn privé en veilig. En als een gast zijn iPhone of Apple Watch kwijtraakt, kan hij of zij de Zoek mijn-app gebruiken om zijn apparaat te vergrendelen en te helpen lokaliseren en zijn sleutel op te schorten of het apparaat en de bijbehorende sleutels op afstand te wissen.”

Fréderic Versluys (Häfele): “Dialock Wireless-Online is de oplossing voor het openen van deuren met behulp van een browser-gebaseerde applicatie op de smartphone van hotelgasten. Deze applicatie wordt een Progressive Web App (PWA) genoemd. De progressive web app biedt dezelfde functies als een native app – met als grote voordeel dat deze niet gedownload hoeft te worden op de smartphone. Häfele & partners bieden hotels een digitale gastreis gebaseerd op de PWA, dit omvat self-check-in, de digitale kamersleutel en self-check-out.
Het is een oplossing voor digitaal inchecken: selectie en boeking van de hotelkamer via de website, inchecken via PWA voor aankomst in het hotel en Boeken van extra services (bijv. Häfele upgrade concept) op elk moment mogelijk”
Tenslotte heb je nog geïntegreerde DIALOCK-functies. Digitale sleutels, weergave batterijstatus (met behulp van de Credential Service) en Firmware-updates gebeuren op afstand (indien nodig op afstand uitgevoerd).”