Yust, meer dan een bed !

Medio mei 2022 opende YUST (Young Urban Style)  in Luik een tweede design huisvestingsproject dat inspeelt op flexibel wonen. Na een eerste vestiging in Antwerpen combineert men ook in de vurige stede het concept van ho(s)tel en stijlvolle lofts in één pand. Marjorie Piette runt als General Manager de inspirerende plek, samen met een jonge dynamische horecaploeg. Het hospitalitycomplex ligt op drie minuten wandelen van het Guillemins treinstation, vlak bij het kunstmuseum La Bovérie en is een ideale uitvalsbasis voor toeristen en zakenlui om Luik te bezoeken. Wie toch met de wagen komt, kan terecht in een ondergrondse garage.

Terwijl de hotelsector nog de naweeën voelt van covid en nu weer de energiecrisis de kop opsteekt, is de bezettingsgraad van YUST voor het eerste half jaar reeds 75 procent. In oktober waren alle co-housingappartementen volzet. Het concept slaat duidelijk aan. Dat mag ook wel want de totale oppervlakte van het complex bedraagt 5900 vierkante meter, goed voor een investering van 21 miljoen euro.

“Het idee voor YUST komt van Stéphane Verbeeck, CEO van projectontwikkelaar Gands Group,” vertelt Marjorie Piette. “Hij creëerde het concept. Noem het een ho(s)tel met stijlvolle loftappartementen. Na Antwerpen en Luik zal er volgend jaar ook een YUST openen in  Brussel. Ons model is inderdaad speciaal. YUST Luik telt 100 units en is een mix van short of long stay, een restaurant, expo mogelijkheid aan de wanden en een co-working space. We organiseren ook talloze in-house events. “

Onder ‘short’ verstaat men een verblijf tot 3 nachten in een klassieke, standaardkamer (2p), een familiekamer (4p) of een slaapzaal (8p). Speciaal is zelfs een slaapzaal voorbehouden voor vrouwen. Long-stay gaat van 1 maand tot 1 jaar.  Hiervoor heeft YUST lofts ter beschikking met een oppervlakte tussen de 35 en de 55 vierkante meter. Een standaardkamer telt 20 of 23 vierkante meter.

Capsule slaapzaal

“ De kamers hebben airco, smart tv, kingsize bedden, badkamer , sanitair, en laadstations voor USB. Wie een zgn. Deluxe boekt, krijgt er nog een salonhoek en een keukentje bij. De slaapzalen, goed voor 8 personen, hebben per bed een locker, gordijntjes en oordopjes. Er is een USB oplader bij elk bed, dat voorzien is van LED -lichtjes. Het linnengoed is overal incluis. Wie een appartement huurt, zal zich vlug thuis voelen, want elke loft werd integraal bemeubeld. Er is wifi en men kan gebruik maken van de hotelservice. Denk aan de was, de fitness, of de co-working ruimte. Overal is gratis water, thee en koffie voorzien. Verder hebben we 3 volledig uitgeruste ‘George Micheal’ – seminariezalen , waar we vooral kleinere groepen ontvangen tot 40 personen. En we promoten via YUST Art lokale artiesten die we telkens 2 maanden de kans bieden om te exposeren in ons hotel,” gaat Piette verder.

Onder de noemer ‘YUST Events’ plant men diverse evenementen in. Denk aan een vintage markt in de lobby, after work parties, tot live jazz concerten en cinema op de rooftop toe, waar 300 vierkante meter terras en buitenbar zicht geven op de stad Luik.

Duurzaam

“ Duurzaamheid vinden wij heel belangrijk,” gaat onze General Manager verder, “ Zo doen we veel aan recyclage. Onze co-workingstoelen komen uit de bioscoop. Het Spaans linnengoed is puur natuur. We hebben een groene muur als contrast voor het beton, plastic is uit den boze, afval kan worden gerecycleerd en we werken met zonnepanelen, om enkele voorbeelden te geven. Dat wordt niet alleen geapprecieerd door backpackers en families, maar ook door de zakenlui, die hier resideren. Wanneer straks de tramlijn voltooid is, kan men tegenover de deur opstappen. En we bieden elektrische fietsen aan tegen 10 euro.”

 Sustainability voor People, Planet, Profit dus.  En dat wordt gesmaakt door een publiek dat uit ons land, Nederland, Duitsland, Italië en Spanje komt. Intussen hebben ook de Aziatische landen Luik ontdekt. Dat zorgt voor een heel eigen hotelcultuur. Immers, lobby en lounge stralen een ‘sharing’ sfeer uit, waardoor een informele interactie ontstaat tussen gasten onderling, maar niet in het minst met het personeel.

“Millennials ontmoeten zich hier, maar ook groepen boeken. Een jonge equipe van locals, die multifunctioneel is en waarvan de meeste hotelopleiding hebben genoten zijn zeer casual en in voor een babbel. Zelf heb ik management toerisme gestudeerd en 20 jaar hotelervaring opgebouwd in Luik en Spa, o.a. bij Radisson en Crown Plaza,”  vertelt Marjorie Piette.

Sharing

Zo ook het restaurant, waar Justin Wansart in de potten roert; Hij komt van ‘La Grande Poste’. Wansart werkt ook op duurzaamheid, getuige de seizoensgebonden kaart met verrassende bio producten. Naast de ‘sharing-schotels’ en het à la carte gebeuren zijn er drie  tasting menu’s, zowel voor carni’s als voor vegans. ’s Zondags is er uitgebreide brunch. Je kunt 12 wijnen per glas vragen, naast cock- en mocktails. Speciaal is de huisgemaakte ice-tea. Stijl en invulling zijn een succes. Bij mijn komst is het restaurant zo goed als volzet. Het mag duidelijk zijn, YUST heeft een gat in de markt gevuld met deze unieke setting. Duidelijk een meerwaarde voor de stad.

Voor meer info: yust.com

Tekst: Jempi Welkenhuyzen

Foto’s: Anne Marie Jacob en Thijs Vervecken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*