vocoTM Brussels City North, Vilvoorde – Stay Overnight or Meet Tomorrow

Living Tomorrow (LT) is een maatschappelijk innovatieproject dat mensen en organisaties wil voorbereiden op de toekomst. Het concept functioneert natuurlijk al veel langer, meer bepaald sinds 1990. Maar de nabije toekomst inschatten – of concreet: hoe zal ons leven er na 2030 uitzien? – is een allesbehalve evidente en complexe opdracht. Mede daarom is de campus in Vilvoorde recent heel grondig vernieuwd en wordt een beroep gedaan op nu al ruim 80 partners.

Voor het zeer belangrijke onderdeel hospitality viel de keuze van LT-bezieler Frank Beliën op de expertise van PREM Hospitality, die meteen verantwoordelijk werd voor het management en de uitbating van het eerste vocoTM hotel in België. Het hotel is officieel open sinds 25 september. Voor PREM Hospitality betreft het een franchise voor het gebruik van de brand vocoTM, die onder de zeer brede koepel van de IHG Hotels & Resorts huist. De glazen wanden van de hotelkamers bieden overigens een heel fraai uitzicht met vooral veel groen, maar ook een originele view op de skyline van onze hoofdstad, maar evenzeer prachtige vergezichten van omliggende gemeenten en steden.

Het hotel in het LT-complex is gerangschikt als 4*+. Het biedt 92 kamers van verschillende types, w.o. liefst 36 tweepersoonskamers met twinbedden. Er zijn ook een aantal interconnecting rooms ten behoeve van mensen met kinderen. Niet onbelangrijk zijn voorts de 11 éénpersoonskamers, waarmee ingespeeld wordt op het groeiende fenomeen van alleenstaanden.

MICE-zalen met daglicht en terras

Uiteraard komt deze laatste mogelijkheid ook goed uit voor overnachtende deelnemers aan activiteiten in de state-of-the-art meetinginfrastructuur. Deze Living Tomorrow-zalen bevinden zich op de 1ste en 2e verdieping en worden op hun beurt uitgebaat door PREM. De grootste entiteit bestaat uit een auditorium met 150 zitjes. Daarnaast zijn er nog 8 zalen van diverse afmetingen met capaciteiten tot max. 90 personen. Alle zalen beschikken over daglicht en over een aanpalend terras. Sommige ruimtes zijn ook onderling compartimenteerbaar. “Hoe dan ook mikken we zeker niet op meetings van pakweg 1000 man, want dat past hier niet in het concept,” stelt Bouke Koppert, COO Continental Europe van PREM Group.

Behalve wat het hotelgedeelte betreft is er geen afscheiding tussen LT en vocoTM. Zo geldt de receptiedesk beneden bij de ingang ook voor het hotel. Tevens staat op het gelijkvloers een leuke bar ter beschikking voor ieder en wil het hotel met deze bar echt een meeting point worden aan de grote ring van Brussel. Aanpalend aan de bar bevindt zich restaurant fuga met open keuken waar ’s morgens het ontbijt geserveerd wordt en ’s middags een à la carte restaurant uitgebaat wordt voor zowel hotelgasten als externe gasten. Het streeft naar een zo breed mogelijke toegankelijkheid mits aanbod van gerechten uit de wereldkeuken.

Hele HVAC-gamma

Het klinkt bijna als een evidentie dat de building helemaal uitgerust is met de nieuwste snufjes inzake klimaatregeling in functie van energiezuinigheid. Het hele gamma HVAC is effectief sterk geïmplementeerd, van installatie- en isolatietechnieken tot zonnepanelen en warmtepompen.

Ergens is misschien zelfs de term kruisbevruchting van toepassing met het levend laboratorium Living Tomorrow. Getuige bijv. de inzet van de nieuwste technologie inzake gerobotiseerde bagagedragers, en het schattige Living Tomorrow-robothondje Boogie.

Het aanbod bestaat verder ook uit parkeervoorzieningen met lonity laadpalen. Bouke Koppert voegt daar fijntjes aan toe: “De gasten kunnen eveneens gebruik maken van e-bikes, om bijv. naar de stad te fietsen. Overigens ligt ook de nationale luchthaven van Zaventem heel dichtbij. Het is het nog steeds de droom van de initiatiefnemer om mensen aan boord van een drone – zoals er eentje aan de ingang van LT opgesteld staat – daarheen te kunnen brengen. Het is een kwestie van tijd…”

Chef’s Table

Uiteindelijk ligt het grote verschil tussen het futuristische vocoTM Brussels City North en de andere hotels in het type ervaring en beleving. Het overnachten als dusdanig zal er volgend decennium natuurlijk niet wezenlijk anders aan toegaan dan nu. Behalve de technologische hoogstandjes biedt vocoTM toch wel wat invalshoeken die vandaag niet zo meteen elders aangetroffen worden, zoals de aparte ruimte Chef’s Table op de 1ste verdieping. Dat is als het ware de institutionalisering van het MasterChef-stramien, nl. producten klaarmaken en presenteren. Voor minderbegaafde keukenhelden is er gelukkig een alternatief dat veel minder inspanningen vergt: gewoon een diner met een privé-chef.

Tekst: Daniel Steevens – Foto’s: voco Brussels City North