The Last Frontier, Pairi Daiza

De bekende openluchtattractie Pairi Daiza in Henegouwen realiseerde onlangs een gloednieuw eigen hotel, waarbij de gasten middenin dit park kunnen -logeren en dus zowat letterlijk tussen de dieren kunnen overnachten. Met dit initiatief wordt naar een exclusieve ervaring gestreefd.

Pairi Daiza zag het levenslicht omstreeks het jaar 1994, waarbij een vogelpark gecreëerd werd tussen de antieke gebouwen van de voor-malige abdij van Cambron-Casteau. Dit geheel -evolueerde snel tot een compleet dierenpark, dat nog steeds verder groeit. Zowel in 2018 en 2019 werd Paira Daiza tot “Beste Dierentuin van Europa” uitgeroepen.

Tot nu toe werd reeds een oppervlakte van niet minder dan 80 hectaren gerealiseerd, waarbij een 700-tal diersoorten over een achttal “werelden” verspreid werden. Hierdoor werd het park stilaan te groot wordt om op één dag te kunnen bezoeken. De realisatie van een eigen hotel leefde dan ook al een hele tijd in de ruime gedachtenwereld van Eric Domb, de oprichter van Pairi Daiza. 

Eric Domb, die duidelijk van uitdagingen houdt, wil zo een speciale ervaring realiseren. Hierbij werd onder meer inspiratie geput bij de dierentuin Zoo de La Flèche in Frankrijk, waarbij de gasten kunnen overnachten in lodges die op de dieren uitkijken (zie www.safari-lodge.fr). 

Maar uiteraard wou Pairi Daiza hierbij een volledig eigen concept uitwerken. Uiteindelijk werd beslist om dit overnachtingsproject te integreren in de themawereld The Last Frontier.

Hotel with a view on the zoo

Deze meest recente uitbreiding van dit dierenpark (met een oppervlakte van 8 hectaren) opende tenslotte samen met het hotelgedeelte de deuren op 21 juni 2019 (zie www.pairidaiza.eu/nl/pairi-daiza-resort of www.pairidaiza.eu/fr/pairi-daiza-resort). Dit geheel vertegenwoordigt een investering van niet minder dan 45 miljoen euro.

In elk geval krijgen de hotelgasten niet alleen een aparte toegang tot Paizi Daiza geserveerd, maar ook een eigen afgescheiden deel van de bezoekersparking. Deze speciale ingang bestaat merkwaardig genoeg uit een soort indiaanse tent ofwel tipi. 

Het is dan ook hier dat de eerste hotelservice een aanvang neemt: een bezoeker die bijvoorbeeld om 9 uur ’s morgens arriveert, kan hier zijn of haar bagage laten “inchecken” en vervolgens direct het dierenpark bezoeken. Via een eigen (door Pairi Daiza ontwikkeld) systeem van elektrische karretjes wordt deze bagage in de loop van de dag (en in principe ten laatste om 15 uur) naar de kamer van de hotelgast gebracht. Op de dag van het vertrek wordt de bagage dan weer (omstreeks 11 uur in de voormiddag) naar deze tipi gevoerd. Bij het verlaten van Pairi Daiza kunnen de (rol)koffers aldus opnieuw opgehaald worden.

De huidige 50 overnachtingsplekken met hotelservice liggen midden in een dierenwereld verstrengeld die naar de staat Brits-Columbia ofwel British Columbia aan de westkust van Canada verwijst.

Eerst betreden we het hotelgebouw The -Paddling Bear dat overduidelijk in een bouwstijl uit die streek opgetrokken is. Naast lobby, bar en restaurant herbergt deze plek tevens tweepersoonskamers, gezinskamers en “lodgekamers” met een panoramisch uitzicht op de Steller-zeeleeuwen.

Gevarieerd cliënteel

Met dit vrij originele overnachtingsaanbod mikt Pairi Daiza op de eerste plaats op mensen voor wie dit dierenpark te ver ligt om op één dag heen en terug te rijden (en die niet graag overnachten op een plek die op 10 tot 15 kilometer van hier verwijderd ligt). Op deze manier moet Pairi Daiza dan ook heel wat nieuwe bezoekers kunnen lokken. Wat de buitenlandse gasten betreft, wordt dit aanbod (na de eerste maanden) blijkbaar vooral door Nederlanders, Fransen en Engelsen gewaardeerd.

Bij de overnachtingsgasten zijn de gezinnen met kinderen duidelijk vertegenwoordigd. Daarnaast zijn er ook heel wat jonge koppels zonder kinderen en oudere koppels, waarvan de kinderen intussen het huis uit zijn. Nog andere opvallende fenomenen zijn vriendengroepen en familiegroepen (vaak vier generaties inclusief baby) die zich over verschillende kamers of lodges verspreiden.

Naast het hotelgebouw zijn er tevens de “Full Moon Lodges” (maximum 7 personen per lodge) die in een zekere zin op onderaardse grotten lijken en zo dieper het park binnendringen. De inspiratie voor deze “holen” blijkt dan ook voor een flink deel uit de films rond The Hobbit te komen. In elk geval kunnen de wolven en de beren hier veilig achter het vensterglas bekeken worden. En nog een ander opvallend kenmerk is de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen zoals natuursteen en hout.

En tenslotte zijn er ook nog de “Native -Houses”, zeg maar indianenwoningen die hier in Pairi Daiza door… indianen uit British Columbia opgetrokken werden. Ook de kleurrijke totems blijken echt te zijn. Deze “Native Houses” blijken eveneens lodges tot maximum zeven personen te zijn. En rondom deze houten constructies lopen de damherten vrij rond (en is er tevens een uitzicht op de beren).

Op bepaalde momenten van de dag kunnen de hotelgasten hier tevens kijken naar (en in sommige gevallen ook deelnemen aan) het voederen van bijvoorbeeld de beren of de zeeleeuwen.Een vrij opmerkelijk detail bij dit hotelaanbod is het feit dat deze kamers alleen maar op de eigen website van Pairi Daiza aangeboden worden, en dus helemaal niet via de bekende boekingsplatforms zoals Booking.com of Expedia.com. Dankzij een grote (naam)bekendheid is Pairi Daiza blijkbaar in staat om tegen deze oppermachtige wereldwijde systemen op te boksen.

Van ruwweg begin november tot begin april kent Pairi Daize een wintersluiting die ook voor de hotels geldt. In 2020 zou er opnieuw een uitbreiding de deuren moeten openen, deze keer rond de Noordpool. Daarbij zal er tevens een gelijkaardig hotelaanbod in het leven geroepen worden, waarbij naar verluidt op sommige -kamers de snorrijke walrussen langs de vensters zouden voorbijzwemmen.

Van een onderdompelende ervaring gesproken…

Auteur: Brecht Thiers – foto’s: Pairi Daiza  

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*