Inclusief toerisme: zorg- en hotelsector bouwen een brug

Sinds kort bestaat er een nieuw  online boekings- en communityplatform in Vlaanderen dat onder de naam TABANAA (wat omhelzing betekent) de hotelwereld wil linken aan de zorgsector. De start-up, met Limburgse roots, is een samenwerking tussen Different Hotel Group, Lindbergh Group en mobiliteitsspecialist ABEONA ( een spin-off IMOB UHasselt)

Bij TABABAA legt men de focus op inclusief toerisme. Dat wil zeggen dat iedereen kan boeken, maar dat men daarbij extra aandacht besteedt aan wie wat meer voorbereiding nodig heeft om op vakantie te gaan in ons land.  Denk daarbij bv aan het zoeken naar accommodaties die een glutenvrij ontbijt voorzien, hulp bieden bij de ochtendroutine in de badkamer of  zelfs kinesitherapie.

Potentiële gasten kunnen (optioneel) online bij de boeking via een heuse zorgbutler service de nodige verzorging en hulpmiddelen reserveren die ze voor hun vakantie of weekendje weg nodig hebben. De zorgbutler neemt persoonlijk contact op en organiseert discreet het verblijf in overleg met de thuiszorgorganisatie (planning, verpleging, activiteiten). Na het overleg ontvangt de gast een persoonlijk zorgplan en het hotel naar keuze wordt gebrieft. Door de inzet van de zorgbutler worden zowel de hotelgast als de hotelier ontzorgd. Specifieke hotelkamers zijn niet echt nodig. De logiesuitbater bepaalt zelf welke doelgroep hij wil ontvangen en werkt op basis van beschikbaarheid. De hospitality wordt op maat door de butler uitgevoerd en rechtstreeks gefactureerd via de mutualiteit of de zelfstandige verpleging. De hotelgast betaalt zijn verblijf via de boekingsite van Tabanaa.

Afgelopen jaar werd proef gedraaid met het nieuwe concept en de deelnemende hotels zijn zeer tevreden.  Niet alleen maakt men gebruik van de expertise rond communicatie, toegankelijkheid en hospitaliteit, ook boren beide partijen een nieuw potentieel cliënteel aan. Momenteel zijn er 2 miljoen mensen met lichte zorg die op vakantie of een weekendje weg kunnen gaan.  En anderzijds krijgt TABANAA de sleutel in handen tot de doelgroep via het zorgpersoneel. Het is dus een win-win situatie.

De verblijfskost is afhankelijk van het gekozen hotel. De gast betaalt 15 euro per nacht voor de zorgbutler. De reguliere kost voor toegediende zorgen blijven dezelfde als zou men thuis worden behandeld. Hierin komt de mutualiteit tussen. Het verblijf zelf wordt (nog) niet terug terugbetaald.

Rust- Actie

Omdat de zorgsector zelf na deze intense COVID-19 – periode aan rust toe is, heeft TABANAA samen met de deelnemende hotels en B&B’s een zgn. ‘Rust-Actie’ uitgewerkt. TABANAA schrapt de aansluitingskost en vraagt in ruil gratis kamers voor de zorgverstrekkers die effectief in ons land werken. Een kamer is per koppel. Bijboeken voor kinderen of andere personen is mogelijk. Verificatie gebeurt via FOD Volksgezondheid. De aansluitingskost bij TABANAA loopt van 250 euro voor een B&B tot 1500 euro voor een hotel met veel kamers. Momenteel hebben zich 22 B&B’s, Hotels, vakantiewoningen en – hoeves aangemeld. Die situeren zich zowel aan de kust, het binnenland als de Ardennen. Maar aangezien er heel wat zorgverleners zullen gebruik maken van zo’n gratis overnachting, zoekt men nog logiesverstrekkers. De actie loopt tot en met december 2021.

Boeken kan vanaf 15 juli op de zeer gebruiksvriendelijke website: www.tabanaa.com. Voor meer info: Hildegarde Poortmans (op de foto in het rode kleedje), Tabanaa, Kuringersteenweg 172 te 3500  Hasselt, tel: 0478.207412 of hildegarde.poortmans@tabanaa.com

Tekst en foto: Jempi Welkenhuyzen

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*