Hotel des Brasseurs in De Haan wordt rolmodel voor de toekomst

Twee voor de prijs van één: het erfgoedpand Hotel des Brasseurs langs de Leopoldlaan in de Concessiewijk op luttele voetstappen van het iconische tramstationnetje van De Haan, is na een grondige renovatie – zeg maar complete stripbeurt – officieel het eerste CO2-neutraal hotel (4*, 12 tweepersoonskamers met ruim terras) van Vlaanderen. Als het ware een rolmodel voor de toekomst.

Shocking op zich is dat natuurlijk niet, want 2 jaar terug (HB 2/2021) lieten wij daarover reeds de belangrijkste betrokkenen uitgebreid aan het woord. Toch valt op dat, in tegenstelling tot wat bijv. gebruikelijk is in de politiek, alle toenmaals geformuleerde vooruitzichten wel degelijk ingevuld werden. Enkel de timing van de heropening diende wat verschoven van Pasen 2023 tot juli 2023, maar wie maalt achteraf om zoiets?

Gelet op onze eerdere berichtgeving beperken we ons hier tot de essentie. Over het begrip duurzaamheid zijn al hectoliters inkt gevloeid, maar hoe ziet zoiets er tastbaar uit? Laten we beginnen met de geometrische warmtepompinstallatie die daar onder dat boutique hotel in De Haan tot op 125 m diepte onder de begane grond diende geboord. De warmte uit de aardkorst laat toe het hele complex te verwarmen hetzij te koelen naar behoefte. In het bestek van een klein handvol jaren zou al moeten sprake zijn van een volledige return on investment.

Exit afvalcontainers

Een beeld dat – misschien op een aantal hongerige vogels en katten en zwermen insecten na – geen menselijke sterveling zal missen is dat van de allesbehalve esthetische en vaak viesruikende afvalcontainers buiten. Het huidig circulair afvalbeleid impliceert dat de overschotten uit de brasserie en het hotel gesorteerd worden en in een aparte koelcel geplaatst. Adieu, afvalcontainers!

Wél buiten staan laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen, maar hun nut is natuurlijk een veelvoud van de mogelijke hinder die zo’n dingen eventueel in de mind van sommige enkelingen zouden kunnen veroorzaken. De eigen bedrijfswagens behoren minimaal tot de hybride soort.

Implicaties voor personeel

Een factor van duurzaamheid die in de algemene beschouwingen doorgaans veel minder vaak aan bod komt, is de work-life balance van het horecapersoneel en hun ergonomische werkomgeving. Om de veelvuldige avond- en weekenduren bij zijn mensen te beperken voerde hoteleigenaar Thibaud Hermans een beurtrol in. Zo verzorgen de restaurantmedewerkers er nu bijv. de ene week het ontbijt en de lunch en de andere week de tea-room dienst en het diner.

Verder liet hij om ergonomische redenen een goederenlift installeren. Tevens viel de keuze op een rubberen vloer, omdat die minder belastend is voor knieën en rug.

Korte keten ook voor meubilair en decoratie

De menukaart van brasserie Parisienne (op het gelijkvloers, met bar en lounge en een terras van 60 stoelen) is dermate opgevat dat alle denkbare categorieën eters er hun gading in vinden, t.t.z. van omnivoren over flexitariërs tot veganisten. Hotel des Brasseurs is onder meer lid van de North Sea Chefs. Bij de beverages ligt insgelijks het accent, naast gezondheid, expliciet op de korte keten.

Dat houdt ingeval er geen lokale producten zouden voorhanden zijn, in dat er op zijn minst met lokale leveranciers wordt gewerkt. Als ‘lokaal’ geldt hier concreet in eerste instantie de administratieve omschrijving Provincie West-Vlaanderen (die dit project trouwens bijzonder genegen is en steunt). De interpretatie van producten is breed, want ook de werktenues van het personeel vallen onder de noemer van korte keten, net als de vaste kamerinfrastructuur als daar zijn het meubilair en de gordijnen.

Genderneutrale toiletten

Overigens beschikt vandaag geen enkele kamer van Hotel des Brasseurs over een ligbad, vanwege te veel waterverbruik, dan wel over een comfortabele douche. Het douchewater, net als het afvalwater van gootstenen en wasmachines wordt opgevangen, gefilterd en hergebruikt als spoelwater voor de toiletten, hetzij voor irrigatie. De toiletten in Hotel des Brasseurs zelf zijn dan weer genderneutraal opgevat, met privacy voor m/v/x.

Om een lang verhaal kort te maken: het echtpaar Thibaud Hermans, duurzaamheidscoach Guido Francque, de architecten, de ingenieurs en cie. werkten de CO2-neutrale ambities eigenlijk consequent uit tot in de details. Zoals bijv. het inschakelen van geurende planten en kruiden die muggen en vliegen weghouden op de kamers.

Op die overtuigende manier slaagde het hotel er in om nog voor de officiële opening in juli jl. reeds het CO2 Neutral Company label te krijgen van milieuadviseur CO2logic en met certificaat van keuringsorganisme Vinçotte.

www.hoteldesbrasseurs.be

Tekst: Daniel Steevens – Foto’s: Ann-Sophie Deldycke

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*