Hotelbadkamers

Luxe, comfort en hygiëne zijn de sleutelwoorden voor de nieuwste hotelbad-kamers. Naast een stijlvol, minimalistisch design, richten badkamer-producenten zich op wellness en ultiem comfort. En uitgerust met innovatieve technische snufjes wordt de badkamer van de toekomst bijna zelfreinigend, onderhoudsvrij, water-, energie- en reinigingsmiddelbesparend.

Hotelkamer wordt -wellnesservaring

Uit onderzoek blijkt dat gasten een kamer steeds meer beoordelen op voorzieningen en dan met name de badkamer. Badkamers, ook bij driesterrenhotels, krijgen meer en meer luxe spa-achtig voorzieningen. Zo wordt de regendouche steeds meer standaard. Hotelkamers moeten dus in feite opnieuw worden uitgevonden, waarbij de beleving centraal staat. Kamers worden kleiner, badkamers groter en die mogen zelfs meer dan 50% van de ruimte beslaan, daar waar er natuurlijk ruimte voldoende voor is, wat slecht in een beperkt aantal gevallen kan, zeker bij renovaties. 

Een badkamer voegt door zijn ontwerp een vleugje extra glamour toe aan de hotelkamer, dat ten zeerste wordt geapprecieerd door de moderne reiziger/gast. Boetiekhotels zijn daar al een stuk verder mee gevorderd dan de ketenhotels, en bieden gastvrije, persoonlijke, intieme ruimtes die ongewoon speciaal  aanvoelen.

Douche of bad? 

Hotelkamers bieden vaak geen ruimte voor een douche én een bad. Eerder uitzondering dan regel dus, zoals bij het Parkhotel In Kortrijk, waar de meeste kamers  zowel een regendouche als luxueus bad hebben, in dit geval van de Dea-collectie van de Britse ontwerper Dick Powell. Een ruime inloopdouche heeft meestal de voorkeur. In suites, waar die ruimte er wél is, wordt tegenwoordig juist vaak een groot losstaand bad in de slaapkamer geplaatst. De indeling van de hotelkamer is vaak gebonden aan praktische aspecten. De badkamer zit bijna altijd links of rechts aan de gang, vanwege de leidingen die daar lopen. Maar we zien steeds vaker een open badkamer, al zijn hotelmanagers en investeerders daarin nog wat terughoudend. De gemiddelde hotelgast heeft toch liever dichte deuren. De jongere generatie is daarin meer open. 

Wastafelmeubilair uit één materiaal

Het mooiste is als het wastafelmeubel uit één materiaal wordt gegoten. Daarin kun je alles wegwerken, zoals de tissuebox, de lade en de wasbak. Badkamerleveranciers merkten die trend ook op. Kranen worden zo veel mogelijk in de muur gebouwd. Een vrije wastafelbak is niet alleen gemakkelijker om schoon te maken, maar straalt ook meer luxe uit. Hotels kiezen voor steeds luxere producten en kwaliteit. Bij nieuwbouw of totale renovaties valt op dat men bezig is met een inhaalslag om alle badkamers naar een hoger plan te trekken. Veel hoteliers willen op wellnessgebied iets onderscheidends bieden.

Moderne toiletten met afstandsbediening

Een vanuit het oosten overgewaaid product is de douchewc: een wc en bidet ineen, uitgerust met geavanceerde technologie. Voorbeeld daarvan is de Geberit AquaClean Tuma, die de basisfuncties biedt van een douche-wc, met onder andere de WhirlSpray douchetechnologie en het Rimfree® spoelrandloos keramisch toilet. Het Comfort-model beschikt over extra comfortfuncties die van de reiniging met water een wellness ervaring maken en die makkelijk kunnen worden bediend met een afstandsbediening. Voor beide uitvoeringen is bovendien een afstandsbedieningsapp beschikbaar. Met het Comfort-model kan uw gast – voor zover hij al met dit type douchewc’s vertrouwd is – zijn persoonlijke instellingen voor de douchestraal, temperatuur en tal van andere instellingen opslaan op zijn smartphone, zodat hij/zij ze overal mee naartoe kan nemen. Ook voor het Classic-model biedt de Geberit-app de mogelijkheid deze comfortfuncties te gebruiken. De AquaClean Tuma is beschikbaar als een complete toiletoplossing met een perfect bijpassend keramisch toilet en onzichtbare aansluitingen voor stroom en watertoevoer. De meest luxe variant van de AquaClean opent via een sensor automatisch de wc-bril en verwarmt de zitting voor. Na de toiletbeurt kan je kiezen voor een massagedouche, een ladydouche, automatische luchtzuivering of de warmeluchtföhn. 

Bijna zelfreinigende -badkamer

Naast luxe en comfort, vragen hotelinrichters ook om snel en makkelijk reinigbaar. In een hotelkamer zijn de badkamers vaak een zorg: housekeeping heeft maar zoveel minuten om schoon te maken. En soms ziet het er niet optimaal uit, ook al wordt alles goed schoongehouden. Denk bijvoorbeeld aan schimmel op de kitranden. Door ervoor te zorgen dat vuil en bacteriën minder snel achterblijven, besparen de nieuwste designs tijd en onderhoud. Om die reden ontwikkelde Villeroy & Boch een wc zonder spoelrand –  de rimless DirectFlush-wc’s  –  die zichzelf volledig schoonspoelen  na ieder toiletgebruik, en waarbij het water tot onder de rand komen. Ook sanitaire specialist Ideal Standard heeft een rimless model (Connect), dat o.a. werd toegepast in het trendy Parkhotel in Kortrijk. 

Douchegoten en afvoersifons

Met CeramicPlus gaat Villeroy & Boch nog een stap verder. Het glazuur is veredeld, of geoptimaliseerd, waardoor de aanhechting van vuil minder kan plaatsvinden. Het oppervlak is zó ontwikkeld, dat water zich in druppels samentrekt en samen met kalk en vuil de afvoer inrolt. Ideaal voor hotels, zeker voor hoteliers met een koper- en zilverinstallatie. De verkleuringsstrepen achter in het toilet zijn dan namelijk verleden tijd.’

De badkamerinnovaties gaan zelfs door tot aan douchegoten en afvoersifons. Zo bracht Geberit met CleanLine een douchegoot op de markt die in de tegel ligt, zonder ruimte eronder die verstopt kan raken. Het is eerder een rand die het water naar een putje geleidt, waarbij onder het putje alleen een kamvormige haarzeef zit, waar je de haren uit kunt halen. Een aanrader voor hotels waar schoonmaaktijd echt een issue is.’ Ook heeft Geberit zelfreinigende afvoersifons die werken met een buis-in-een-buis-constructie. De buis is vrij smal, waardoor het afvoerwater er snel doorheen stroomt en er ook geen vuil achterblijft.

Design en kleur

Hotels willen zich onderscheiden met een specifiek design. Hansgrohe speelt hierop in door zijn kranen en douches in vijftien verschillende kleuren te leveren. De kleuroppervlakken van AXOR FinishPlus zijn aangevuld met een PVD-laag (Physical Vapor Deposition), die ze robuuster en extra krasvast maakt. Vooral bij hotels – met schoonmaken en het dagelijks gebruik – is dat goed toepasbaar, omdat het een langere levensduur heeft.

Met de Squaro Infinity douchevloer, gemaakt van het duurzame materiaal Quaryl, biedt Villeroy & Boch vloeren die op de millimeter nauwkeurig op maat gemaakt kunnen worden. De mix van kwarts en acrylhars maakt de vloer krasvast, kleurecht en porievrij, waardoor het makkelijk te reinigen is. 

Slimme waterbespaarders

Dankzij slimme technieken gebruiken de nieuwste badkamerdesigns minder water. Zo wordt lucht toegevoegd aan kranen en douches, zodat de straal ‘vol’ blijft. Bovendien hebben Hansgrohes Ecosmart-kranen en -douches een doorstroombegrenzing die onafhankelijk van de waterdruk werkt. Waar door een normale regendouche 15 à 16 liter water per minuut stroomt, is het waterverbruik bij de Ecosmart-douche teruggedrongen tot maximaal 9 liter. De kranen van Ecosmart verbruiken 5 liter per minuut en met een zogenaamde Select-knop is de kraan nauwkeuriger te bedienen om minder water te laten stromen. Het nieuwste paradepaardje van Hansgrohe is de energiebesparende CoolStart-kraan. De greep staat meestal in de middenpositie. Normaalgesproken geeft de kraan dan warm water. De CoolStart-kraan geeft in die positie koud water en bespaart zo dus energie

Ingebouwde touchscreens

Hoewel de nieuwste designs worden uitgerust met gadget-achtige snufjes, heeft de digitaliseringslag de badkamer nog nauwelijks bereikt. In sommige hotels vind je al wel waterdichte televisies. Maar de in de spiegel ingebouwde touchscreens zijn nog in ontwikkeling. Er is al een in de spiegel ingebouwd geluidssysteem bij Voilleroy&Boch. Voor tijdens een lekker lang bad, een uitgebreide douche of scheerbeurt. Voor veel mensen hoort daar ook muziek bij. Via bluetooth spelen gasten dan hun eigen muziek af. Net als thuis wordt de badkamer in hotels steeds meer een wellnessruimte waar je je volledig kunt ontspannen.’

Keramag VariForm: wastafeloplossingen voor projecten 

Keramag VariForm: wastafeloplossingen voor projecten 
Keramag VariForm is het nieuwe wastafelassortiment met wastafeloplossingen voor projecten in openbare sanitaire ruimten, alsook voor wasgelegenheden in hotel- en privébadkamers. Rond of rechthoekig, ovaal of ellipsvormig: het vormgevingsconcept voor Keramag VariForm baseert zich op deze vier belangrijke geometrische basisvormen. Het uitgebreide modulaire systeem bestaande uit onderbouw-, opbouw- en opzetwastafels is in diverse maten verkrijgbaar, wat u een complete vrijheid van ontwerp oplevert. Dankzij het portfolio van producten vóór de muur en de installatietechnologie achter de muur biedt Keramag degelijke systeemoplossingen aan. Keramag VariForm staat voor een uitgebreid assortiment wastafeloplossingen voor projecten in zowel de openbare en de semiopenbare als in de privésector. Samen met het portfolio bestaande uit urinoirs, toiletten, wastafels, elektronisch bediende kranen, tweedehandse fittingen en de installatietechnologie achter de muur, beschikken eigenaars van gebouwen, ontwerpers en projectbeheerders over degelijke systeemoplossingen van Geberit. Wat resulteert in betrouwbaarheid, kwaliteit en de nodige ondersteuning in geval van service voor sanitaire projecten.

Auteur: Piet Desmyter -foto’s: Keramag/Geberit

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*