
Veilig beschut achter de muren van nieuw boutique hotel Le Foulage
Het begrip speakeasy bar heeft zijn roots in de rigide droogleggingswetten die van 1920 tot 1933 golden in de States. Het was de glorietijd van onder meer Al Capone en Eliot Ness. Alcohol was er in die beruchte jaren illegaal. Bars nestelden zich dan maar, vaak met producten van eigen makelij, in goed afgeschermde plekken, zoals achterkamertjes of verborgen achter valse wanden of kasten. Speakeasy geeft aan dat de toon van de conversaties er liefst ingetogen gehouden werd, kwestie van niet te worden ontdekt.
Vandaag, een eeuw later, wordt aan die speakeasy bars een eigentijdse invulling gegeven, soms zelfs met enig showgehalte. Het verschijnsel is overgewaaid naar Europese grootsteden als Londen en Amsterdam. Bij ons floreren er intussen al exemplaren in Brussel, Antwerpen en Gent. Sinds kort speelt ook Brugge mee, en hoe!
De plaatselijke ontstaansgeschiedenis hangt samen met die van hotel Le Foulage in de Goezeputstraat, die op zijn beurt bij wijze van spreken verborgen ligt in de driehoek ’t Zand–Oud-Sint-Janshospitaal–Steenstraat, m.a.w. zeer centraal maar buiten de platgetreden paden. Tot voor een paar jaar was in dit hoekhuis hotel De Goezeput actief. Dit pand was trouwens eveneens voorzien van een bar, maar dan met uitgesproken volks karakter.
Adults only
Dat laatste kan niet van Bar Bulles gesteld worden. De ingang van de bar bestaat uit een bescheiden poortje in de belendende Oostmeers. Gegadigden dienen aan te bellen en te wachten op een klik van de deur om binnen te treden. Uiteraard kunnen ook de hotelgasten wat komen drinken en relaxen in de bar, in voorkomend geval zonder die voorafgaande formaliteit vanop de straat. Toch gelden ook voor hen enige restricties, want je komt Le Foulage evenmin binnen zonder bellen en het hotel is enigszins afgescheiden van het bargedeelte achteraan.
De ruimte is beperkt tot een 30-tal zitplaatsen, zodat er geen plaats is voor pakweg kinderwagens. Noch op het terras, waar maximaal 16 mensen kunnen zitten. Daar mogen rokers in alle rust een kwaliteitsvolle sigaar opsteken. Operational manager Joannes Logghe: “Een goeie sigaar roken zit bij deze vorm van verborgen genot die we beogen. We hebben trouwens ook geïnvesteerd in een zeer mooie sigarencollectie. Het terras is zeer goed verwarmd, zelfs bij bijna-vriestemperaturen.”
Levensgenieters
Het drankenaanbod bestaat uit een uitgebreide wijnkaart -waarbij zelfs zeer verfijnde wijnen per glas besteld kunnen worden-, diverse champagnes (=bulles) en een geraffineerde cocktailkaart. Een leuke tapaskaart met gerechtjes om al dan niet te delen, vervolledigt het f&b-assortiment.
Stefanie Van Maele-Reso, samen met haar broer Dimitri eigenares: “Mensen kunnen natuurlijk net zo goed bier of frisdrank bestellen. Dat maakt deel uit van het concept waarbij iederéén welkom is. Van een cola tot een fles Petrus: elk kan hier wat vinden volgens zijn smaak en zijn budget om mee te genieten van dit kader. Alleen is de minimum leeftijd 16 jaar, zoals ook het hotel adults only is.”
Joannes Logghe: “Het doelpubliek van Bar Bulles bestaat in eerste instantie uit 30-plussers en ouder, want dat behelst meerwaardezoekers die het leuk vinden om in een luxueus kader van het leven te genieten. In Brugge is er op dit vlak zeker nog ruimte, want 30-plussers weten vaak niet goed waar naartoe om gezellig iets te drinken.”
Het exclusief kader van Bar Bulles staat buiten kijf. Op dat stuk is Dimitri Van Maele-Reso de grote voortrekker. Hij verzamelde sterk uiteenlopende decoratieve elementen die samen toch voor een heel aangenaam aanvoelende symbiose zorgen. Zo komen de meubelen uit Bali (via Belgische firma), de lampen uit Marokko en de centrale boom uit Nederland, terwijl de volle eiken balken aan het plafond vanuit een kasteel komen. De kleurencombinaties in het behangpapier en de prenten aan de muur verhogen het eigenzinnig cachet nog meer.
Veertien kamers
Hotel Le Foulage zelf is een complete make-over van het bestaand hotel waarvan enkel de buitenmuren overeind bleven. In totaal duurde deze totaalrenovatie 2 ½ jaar. Het resultaat bestaat uit 14 kamers met 4*-quotering, maar met 5*-service.
Stefanie Van Maele-Reso – die met broer Dimitri, James Balfoort en Joannes Logghe het management voert – over de naamgeving: “Dat gebeurde in functie van de textielnijverheid die ooit in deze buurt bloeide. Le foulage betekent het persen van de viltstof. In het Nederlands luidt de vertaling ‘vollen’. Geef toe dat dit laatste niet zo goed bekt. In die tijd werden ook heel wat Franse termen gebruikt in adellijke en ambachtelijke kringen. Daarnaast verwijst de naam naar de familie, want tot eind vorig jaar runde die B&B Le Foulage.”
Deze familie tekent overigens voor de VMR Boutique Collection, met als absolute blikvanger Hotel ’t Fraeyhuis (Minnewaterpark/Brugge).
Door Daniel Steevens – Foto’s Hotel Le Foulage